Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Εκλογές ΔΣΑ: Αλεξανδρής και Αδαμόπουλος στο δεύτερο γύρο

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος, ποινικολόγος Βασίλης Αλεξανδρής με το υψηλό ποσοστό 34,76%, ήρθε πρώτος στις προτιμήσεις των δικηγόρων της Αθήνας

adamopoulos

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος, ποινικολόγος Βασίλης Αλεξανδρής με το υψηλό ποσοστό 34,76%, ήρθε πρώτος στις προτιμήσεις των δικηγόρων της Αθήνας για την προεδρία του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας , στην πρώτη του κάθοδο στις δικηγορικές εκλογές. Ο κ. Αλεξανδρής, που διατράνωσε σε όλους τους τόνους την ανεξαρτησία της υποψηφιότητας του , θα αναμετρηθεί με τον σημερινό πρόεδρο του Συλλόγου Γιάννη Αδαμόπουλο ο οποίος συγκέντρωσε 23,14% και προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ, αλλά στις εκλογές του ΔΣΑ συμμετείχε χωρίς να έχει λάβει το γαλάζιο χρίσμα. Οι δυο τους θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΔΣΑ στον δεύτερο γύρο, που έχει οριστεί να διεξαχθεί την Κυριακή 2 και την Τρίτη 4 Μαρτίου (λόγω της Καθαράς Δευτέρας). Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Παπαστεργίου με 13,24%, έμεινε τρίτος, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης.

Υψηλό ποσοστό συγκέντρωσε ο επί χρόνια συνδικαλιστής Παναγιώτης Γαλετσέλλης, ο οποίος πήρε την τέταρτη θέση με 10,97%. Ακολούθησαν οι Παναγιώτης Περράκης (6,74%), Αγγελος Βρεττός (5,45%), Γιώργος Παριανός (3,05%) και Γιώργος Μαραγκός (2,66%).

Στην Αθήνα από τους 21.471 εγγεγραμμένους στους καταλόγους δικηγόρους ψήφισαν οι 12.367, δηλαδή υπήρξε ποσοστό συμμετοχής 57,60%. Από τα ψηφοδέλτια, έγκυρα ήταν 10.517, άκυρα 451 και λευκά 603.

Πολυσυλλεκτική

Η υποψηφιότητα του Βασίλη Αλεξανδρή, ο οποίος κατήλθε στις εκλογές μετά απο 33 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα ακροατήρια των δικαστηρίων, είχε τα στοιχεία της πολυσυλλεκτικότητας αφού επέλεξε να μην ηγηθεί δικού του ψηφοδελτίου, υποστηριζόμενος όμως από συνδυασμούς με διαφορετικό πολιτικό χρώμα. Υιός του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Στ. Αλεξανδρή, κράτησε μακριά τα πολιτικά στοιχεία απο την προεκλογική εκστρατεία του και επικεντρώθηκε στα προβλήματα των δικηγόρων. Τον Βασίλη Αλεξανδρή στήριξαν ο άλλοτε διεκδικητής της προεδρίας του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, οι Θωμάς Καμενόπουλος και Γιάννης Κορκόβελος, με ρίζες επίσης από τον χώρο του ΠαΣοΚ, αλλά και ο Γιώργος Μπουλούκος, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ. Την ανακήρυξη, δε, της υποψηφιότητάς του είχε υπογράψει η πρώην σύμβουλος του ΔΣΑ Μαρία Κουβέλη, κόρη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

«Το σημερινό αποτέλεσμα είναι η έμπρακτη απάντηση των δικηγόρων στην εγκατάλειψη του κλάδου, στην υποβάθμιση του ΔΣΑ. Την επόμενη εβδομάδα όλοι μαζί, δυναμικά και ανεξάρτητα, σφραγίζουμε τη νέα δημιουργική πορεία του Συλλόγου» δήλωσε ο Βασίλης Αλεξανδρής.

Ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ

Ο νυν πρόεδρος του ΔΣΑ, Γ. Αδαμόπουλος, που θεωρείτο μέχρι χθες φαβορί για την προεδρία, μπορεί να προέρχεται απο τη ΝΔ αλλά χρίσμα δεν πήρε. Όμως στη δήλωση της υποψηφιότητας του, παρέστησαν δεκάδες βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ.

«Η επαναληπτική εκλογή είναι πεδίο σύγκλισης ευρύτερων δυνάμεων στη βάση κοινών δικηγορικών αξιών. Καλώ όλους εκείνους τους φορείς που αποδέχονται επί της αρχής την αγωνιώδη θεσμική μάχη συλλογικής αξιοπρέπειας που δίνουμε για την ελάφρυνση του Έλληνα δικηγόρου και τη βελτίωση των συνθηκών άσκησης του λειτουργήματος, να τη δώσουμε στο μέλλον μαζί» δήλωσε ο Γιάννης Αδαμόπουλος.

Θεσσαλονίκη

Ο Νίκος Βαλεργάκης και η Γιάννα Παναγοπούλου θα διεκδικήσουν, στον επαναληπτικό γύρο τη θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δικηγορική Πρωτοπορία» και πρόεδρος του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΘ, Νίκος Βαλεργάκης (προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία) συγκέντρωσε ποσοστό 25,48% (1010 ψήφους). Αντίθετα, η επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτοί Ορίζοντες» και αντιπρόεδρος της απερχόμενη διοίκησης, Γιάννα Παναγοπούλου (προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, αλλά κατερχόμενη ως ανεξάρτητη στις εκλογές) έλαβε ποσοστό 15,54% (616 ψήφους )

Ποιοι εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή

Ήδη έχουν εκλεγεί απο την πρώτη Κυριακή πρόεδροι σε 47 Δικηγορικούς Συλλόγους, ενώ σε οκτώ θα υπάρξει νέα εκλογική αναμέτρηση.

Αναλυτικά εκλέγονται πρόεδροι στους δικηγορικούς συλλόγους:

Αγρινίου: Λεωνίδας Υφαντής,
Αλεξανδρούπολης: Ιωάννης Ζαμπούκης,
Αμαλιάδας: Νικόλαος Κυπρούλης,
΄Αμφισσας: Γεώργιος Δελμούζος,
Βόλου: Λάζαρος Γαιτάνης,
Γιαννιτσών: Αθανάσιος Ξυνίδης,
Γυθείου: Γεώργιος Μητσάκος,
Δράμας: Αναστάσιος Πούλιος,
Έδεσσας: Λεμονιά Γαισίδου,
Ευρυτανίας: Βασίλειος Γκαρίλας,
Ηλείας: Δημήτριος Δημητρουλόπουλος,
Ηρακλείου: ΄Αρης Ροζάκης,
Θεσπρωτίας: Κωνσταντίνος Σιντόρης,
Θηβών: Κωνσταντίνος Ζέρβας,
Ιωαννίνων: Αναστασία Γιογλή,
Καβάλας: Αθανάσιος Αθανασίου,
Καλαβρύτων: Ανδρέας Οικονόμου,
Καλαμάτας: Κωνσταντίνος Μαργέλης,
Καρδίτσας: Ανδρέας Γεωργίου,
Καστοριάς: Γεώργιος Μπαλιάκας,
Κατερίνης: Χαράλαμπος Μπρουσκέλης,
Κεφαλληνίας: Παναγής Καππάτος,
Κιλκίς: Ευρώπη Αρτόγλου,
Κοζάνης: Βασίλειος Τσιώτσιας,
Κυπαρισσίας: Αιμιλιανός Σεκλός,
Κω: Παναγιώτης Αβρίθης,
Λασιθίου: Νικόλαος Παπαδάκης,
Λάρισας: Δημήτρης Κατσαρός,
Λειβαδιάς: Βασίλης Δαλαμάγκας,
Λευκάδας: Γεράσιμος Γαντζίας,
Μυτιλήνης: Δημήτριος Καλλίας,
Νάξου: Μαρία Μάρκου,
Ναυπλίου: Νικόλας Καρούζος,
Ξάνθης: Κυριακή Κιούση-Σιούτη,
Πρεβέζης: Θωμάς Γεωργίου,
Ρεθύμνης: Ευάγγελος Μουνδρανάκης,
Ροδόπης: Γεώργιος Κυμπαρίδης,
Ρόδου: Κωνσταντίνος Σαρρής,
Σάμου: Γεώργιος Κολλάρος,
Σερρών: Παναγιώτης Καρίπογλου,
Σπάρτης: Παναγιώτης Κομνηνός,
Σύρου: Νικόλας Παγίδας,
Τρικάλων: Δημήτρης Κοντογιάννης,
Τριπόλεως: Δημήτρης Κωστόγιαννης,
Φλωρίνης: Δημήτριος Στεφανίδης,
Χαλκίδας: Λάμπρος Γκάνης,
Χίου: Ανθίππη Ζαννάρα.

Παράλληλα, δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα υπάρξει στους εξής οκτώ Δικηγορικούς Συλλόγους:

Αιγίου, μεταξύ των: Γεωργίου Μπέσκου και Γεωργίου Ρούσσου,
Βέροιας, μεταξύ των: Δημητρίου Ζυγουλιανού και Φίλιππου Γιαννούλη,
Λαμίας, μεταξύ των: Γεωργίου Δούμα και Αθανασίου Μακρυγιάννη,
Μεσολογγίου, μεταξύ των: Μάριου Παπαθεοδώρου και Σπυρίδωνα Τάμπα,
Ναυπλίου, μεταξύ των: Νικόλαου Καρούζου και Δημήτριου Ορφανού,
Πατρών, μεταξύ των: Νικόλαου Παπάκου και Κωνσταντίνου Καραγεώργου,
Πειραιά, μεταξύ των: Ιωάννη Καρδαρά και Γεωργίου Σταματογιάννη

By