Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εκλογές σε έξι μήνες στην Αίγυπτο

Τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών πιθανότατα σε έξι μήνες, ανακοίνωσε η μεταβατική προεδρία της Αιγύπτου.

www.guardian.co.uk
www.guardian.co.uk

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν ειδικότερα μόλις τροποποιηθεί το υπό αναστολή Σύνταγμα της χώρας, το οποίο είχε εγκριθεί με δημοψήφισμα από την ανατραπείσα ισλαμική κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μόρσι. Βάσει του σχετικού χρονοδιαγράμματος της μεταβατικής αιγυπτιακής προεδρίας, οι κάλπες θα μπορούν να στηθούν πιθανότατα πριν από το 2014.

Νέο φαβορί εν τω μεταξύ για τη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού -μετά τις αντιδράσεις των ισλαμιστών στην υποψηφιότητα του πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι- είναι ο πρώην υπουργός  Σαμίρ Ραντουάν, σύμφωνα με το Reuters.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι ισλαμιστές σύμμαχοί της κάλεσαν σε νέες διαδηλώσεις την Τρίτη, καθώς τη Δευτέρα 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κάιρο όταν άνδρες του στρατού και της αστυνομίας άνοιξαν πυρ εναντίον υποστηρικτών του  Μόρσι.

Οι υποστηρικτές του ισλαμιστή ανατραπέντος προέδρου επέρριψαν την ευθύνη στο στρατό για τη σφαγή έξω από το αρχηγείο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς όπου πιστεύεται ότι κρατείται ο Μόρσι, ενώ ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του αμύνθηκαν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο στρατόπεδο.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε  όλες τις πλευρές στην Αίγυπτο σε αυτοσυγκράτηση και ζήτησε να αποφύγουν να προβαίνουν σε προκλήσεις, ωστόσο  προς το παρόν δεν διακόπτει τη βοήθεια προς την Αίγυπτο. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν καταδίκασε τις βιαιότητες και απαίτησε αμερόληπτη έρευνα για να εντοπιστούν οι ένοχοι για τους 50 θανάτους, ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Νεσίρκι.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By