Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εκλογές στην ανατολική Ουκρανία

Με την «ευλογία» της Ρωσίας

ekloges-oukrania

Ξεκίνησαν οι εκλογές στην ανατολική Ουκρανία που αρνήθηκε να συμμετάσχει στην διαδικασία ψηφοφορία κυβέρνησης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα.

Τις εκλογές υποστηρίζει η Ρωσία, ενώ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση τις καταγγέλλουν ως παράνομες, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει νέες εντάσεις μεταξύ Δύσης και Μόσχας.

Τα εκλογικά κέντρα στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ άνοιξαν στις 7:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Η Ουκρανία, αλλά και η Δύση καταγγέλλουν ότι οι εκλογές αυτές παραβιάζουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες προέβλεπαν να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού και να ακολουθήσουν πολιτικές διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί η σύρραξη που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.700 ανθρώπους.

Το Κίεβο επισημαίνει ότι οι συμφωνίες του Μινσκ προβλέπουν τη διεξαγωγή εκλογών βάσει του ουκρανικού νόμου. Μέσω αυτών θα εκλεχθούν τοπικοί αξιωματούχοι στην ανατολική Ουκρανία, με τους οποίους η ουκρανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει για την παροχή περισσότερων εξουσιών.

Οι σημερινές εκλογές στις επαρχίες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ διεξάγονται μία εβδομάδα μετά τις ουκρανικές βουλευτικές εκλογές.

Βασικοί υποψήφιοι και φαβορί είναι οι νυν επικεφαλής των αυτονομιστών ανταρτών, ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο στο Ντονέτσκ και ο Ίγκορ Πλοτνίτσκι στο Λουχάνσκ.
Οι αυτονομιστές έχουν ανακοινώσει ότι στην εκλογική διαδικασία θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι ζουν στις δύο αυτές επαρχίες, περιλαμβανομένων των μαχητών από τη Ρωσία και άλλες χώρες.

Πάντως, ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων δεν είναι ξεκάθαρος. Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του Ντονέτσκ Ρόμαν Λιάγιν δήλωσε ότι έχουν τυπωθεί περισσότερα από 3 εκατομμύρια ψηφοδέλτια, ενώ ο ομόλογός του στο Λουχάσκ, ο Σεργκέι Κοζβάκοφ, έκανε λόγο για ένα εκατομμύριο.

Οι αντάρτες στο Ντονέτσκ έχουν επισημάνει ότι στις εκλογές μπορούν να συμμετάσχουν και ψηφοφόροι που ζουν εκτός της περιοχής μέσω του διαδικτύου, όμως χθες Σάββατο δεν ήταν προσβάσιμος ο ιστότοπος της εκλογικής επιτροπής.

By