Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

«Εκρηκτικό» κλίμα στο κρίσιμο δημοψήφισμα της Αιγύπτου

Άνοιξαν τα εκλογικά κέντρα στην Αίγυπτο για το κρίσιμο διήμερο δημοψήφισμα που θα κρίνει την υιοθέτηση ή μη του νέου Συντάγματος της χώρας

egypt600_140114

Παρά τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, η ψηφοφορία ξεκίνησε «ηχηρά», καθώς μία μικρής κλίμακας βομβιστική επίθεση τάραξε δικαστήριο του Καΐρου. Ο μικρός αυτοσχέδιος μηχανισμός προκάλεσε ζημιές στο εξωτερικό του κτηρίου αλλά κανέναν τραυματισμό.

Πρόκειται για την πρώτη δοκιμασία στην κάλπη για τη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου, η οποία ανέλαβε τα ηνία της πολυπληθέστερης χώρας του αραβικού κόσμου μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, στις 3 Ιουλίου 2013.

Εάν εγκριθεί, το νέο Σύνταγμα θα αντικαταστήσει το Σύνταγμα που υιοθετήθηκε, επίσης μέσω δημοψηφίσματος, επί προεδρίας Μόρσι. Το νέο έγγραφο έχει πιο κοσμικό χαρακτήρα, ενισχύει θεσμούς που τελικά αντιτέθηκαν στον Μόρσι, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία και το δικαστικό σώμα, και απαγορεύει πολιτικά κόμματα με θρησκευτική βάση.

Ελπίδα των μεταβατικών Αρχών είναι ένα ξεκάθαρο «Ναι» στο στο νέο Σύνταγμα με μεγάλη συμμετοχή, ιδιαίτερα ενόψει των επακόλουθων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών που είναι κατ’ αρχήν προγραμματισμένες για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2014.

Επιπλέον, σαφής νίκη του «Ναι» δεν αποκλείεται να ενισχύσει το ενδεχόμενο υποψηφιότητας για την προεδρία του άνδρα που διέταξε την ανατροπή υπόδικου πλέον Μόρσι, του στραγηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

egypt600_140114i

(Visited 1 times, 1 visits today)
By