Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εκτέλεσαν 46χρονο με νοητική στέρηση στο Μεξικό

Διπλωματική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικό

mexico

Εκτελέστηκε νωρίς σήμερα τα ξημερώματα σε φυλακές του Χιούστον στο Τέξας ο 46χρονος Μεξικανός, Έντγκαρ Ταμάγιο, με νοητική υστέρηση, παρά τις έντονες διπλωματικές πιέσεις της μεξικανικής κυβέρνησης να ματαιωθεί η επιβολή της θανατικής ποινής σε βάρος του. Λίγη ώρα νωρίτερα, δικαστήρια του Τέξας είχαν απορρίψει και τις δύο εφέσεις των συνηγόρων του 46χρονου θανατοποινίτη αφενός για τη νοητική του υστέρηση και αφετέρου για την αίτηση παραβίασης των προξενικών του δικαιωμάτων.

Ο Ταμάγιο είχε καταδικαστεί για το θανάσιμο πυροβολισμό ενός 24χρονου αστυνομικού το Γενάρη του 1994 και εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση στις φυλακές του Χάντσιβιλ στο νότιο Τέξας.

Κατά τη σύλληψή του και την απαγγελία των κατηγοριών, οι αμερικανικές αρχές είχαν αρνηθεί να αναγνωρίσουν τα προξενικά του δικαιώματα κατά παράβαση της Σύμβασης της Βιέννης του 1963, η οποία επικυρώθηκε από 175 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και ορίζει ότι κάθε αλλοδαπός πρέπει να ενημερώνεται και να λαμβάνει βοήθεια από τους εκπροσώπους του προξενείου του, αφού προηγουμένως ενημερωθεί για τα δικαιώματα αυτά. Ο Ταμάγιο μόλις που μιλούσε ή καταλάβαινε αγγλικά κατά τη σύλληψή του και καθώς έχει νοητική υστέρηση θα μπορούσε να γλιτώσει την ποινή του θανάτου, αν είχε τη βοήθεια των προξενικών αρχών του Μεξικού, όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι του.

Η υπόθεση προκάλεσε διπλωματική ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Μεξικό, με την μεξικανική κυβέρνηση να έχει ζητήσει από τις αρχές της πολιτείας του Τέξας να σταματήσουν την εκτέλεση, τονίζοντας ότι η εφαρμογή της θανατικής ποινής στη συγκεκριμένη περίπτωση θα παραβίαζε διεθνείς συνθήκες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By