Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ομόθυμο «ναι» της Αθήνας στο «όχι» της Κύπρου

Στην Κύπρο και τις εξελίξεις στην οικονομία επικεντρώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί. «Δεν είναι ώρα για μικροκομματικά παιχνίδια» δηλώνει ο Σίμος Κεδίκογλου.

 

syskepsi

«Η Ελλάδα στήριζε και στηρίζει όλες τις αποφάσεις της Κύπρου το έκανε και στο Eurogroup. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για να παίζουν κάποιοι μικροκομματικά παιχνίδια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, σχολιάζοντας την απόφαση των Κυπρίων, να απορρίψουν το νομοσχέδιο για το «κούρεμα». Αναφανδόν υπέρ της κυπριακής στάσης, τάχθηκαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Ιστορικό σφάλμα χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα σχέδια λύσης και πρόσθεσε ότι «οφείλει το Eurogroup να την διορθώσει για να σταθεροποιηθεί η Κύπρος.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο, διαμήνυσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «μπορούν να βρεθούν λύσεις για την Κύπρο και μπορούν να συμβάλλουν σε αυτές και χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης, ανέφερε ότι «η Ευρώπη οφείλει να αναθεωρήσει την απόφασή της για την Κύπρο» και πρόσθεσε ότι «η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναγνωρίσει ότι βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και ότι με τέτοιες αποφάσεις δεν αντιμετωπίζεται η κρίση», συμπλήρωσε κ. Κουβέλης.

«Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη, διαβεβαίωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος δεν θα χρεοκοπήσει.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη ήταν η απόρριψη του νομοσχεδίου από το κυπριακό κοινοβούλιο για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας. Η ανησυχία ήταν διάχυτη στην συζήτηση για τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις και φυσικά, έπεσαν όλα τα σενάρια στο τραπέζι, ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής σε ρωσική βοήθεια. Κοινός τόπος στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών ήταν πώς πρέπει να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Κύπρου με κάθε θυσία καθώς και η ανάγκη ετοιμότητας της χώρας για κάθε ενδεχόμενο.

Θέμα συζήτησης ήταν και το μέλλον των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, με πιθανότερη κατάληξη την εξαγορά του ενεργητικού και του παθητικού των τριών τραπεζών από μια ελληνική συστημική τράπεζα ή την απορρόφησή τους από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Οι τρείς αρχηγοί ενημερώθηκαν, στην αρχή της σύσκεψης, από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αντώνη Μανιτάκη για την κινητικότητα αλλά και για το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ αν και ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε απρόθυμος να «ανοίξει» εκ νέου το θέμα.

Ο Α.Σαμαράς φέρεται να εκτιμά ότι ουσιαστικά με την ψήφο του το κυπριακό κοινοβούλιο είπε «όχι» και στις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ ενώ επισήμανε ότι το κόμμα του στηρίζει τον Κυπριακό λαό.

Από την πλευρά του Ε.Βενιζέλου επισημάνθηκε η ανάγκη για ενιαίο φόρο ακινήτων ενώ εκφράστηκε ικανοποίηση για το «κλείσιμο» του θέματος με τους δημόσιους υπάλληλους ενώ επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση για τον στόχο των 700.000 θέσεων εργασίας.

O πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο στην Ηρώδου του Αττικού, ενδεχομένως για να ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο από τον πρωθυπουργό. Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να εκφράσει την συμπαράσταση της Αθήνας.

[space size=»30″]

 

 

By