Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκτός Ευρωζώνης θέλει τους «αμαρτωλούς Νότιους» η CSU

Τι ζητά για τα κράτη- μέλη που δεν πληρούν τους όρους της συνθήκης του Μάαστριχτ

euro exit

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας που συνεχίζονται στο Βερολίνο, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) -το αδελφό κόμμα της  CDU της Άνγκελα Μέρκελ- πρότεινε τη δυνατότητα εξόδου από την Ευρωζώνη των χωρών που έχουν βαριές «αμαρτίες» όσον αφορά στο χρέος, δείχνοντας τον ευρωπαϊκό νότο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού «Der Spiegel», ενώ φαινόταν ότι για τα ευρωπαϊκά θέματα θα υπήρχε συμφωνία, οι εκπρόσωποι της CSU παρουσίασαν σημείωμα στο οποίο αναφέρεται: «Η CSU θεωρεί ότι στα κράτη-μέλη τα οποία στο εγγύς μέλλον δεν θα πληρούν τα κριτήρια σταθερότητας της Συνθήκης του Μάαστριχτ θα πρέπει να δίδεται η δυνατότητα να εγκαταλείψουν προσωρινά την Ευρωζώνη».

Η παρέμβαση αυτή έρχεται την ώρα που οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU)  και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) φαινόταν να συγκλίνουν στα ευρωπαϊκά θέματα, καθώς και οι δύο τάσσονται κατά της κοινοτικοποίησης των χρεών των κρατών μελών και υπέρ της εντονότερης προσπάθειας για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Διαφωνούν πάντως όσον αφορά στη διενέργεια δημοψηφισμάτων για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προτιμά να καθοδηγεί την ευρωπαϊκή πολιτική χωρίς πολύ θόρυβο, αυτό δεν ειναι καλή είδηση, σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό. Το μικρό αδελφό κόμμα (υπενθυμίζεται ότι CDUκαι CSU αποτελούν ένωση κομμάτων της οποίας ηγείται η καγκελάριος) δεν πρόκειται στο εξής να ακολουθεί τη Μέρκελ σε φιλοευρωπαϊκή πορεία, επισημαίνει το άρθρο.

Και αυτό καθώς η κίνηση αυτή δείχνει πως σκοπεύει να κινηθεί εν όψει των ευρωεκλογών του Μαϊου  ο επικεφαλής της CSU και πανίσχυρος πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χόρστ Ζέεχοφερ, προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες προς το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By