Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εκτός ΗΠΑ 105 δισ. δολάρια μέσα σε 1 εβδομάδα

Στο πλαίσιο των οικονομικών κυρώσεων που σχεδιάζονται από τη Δύση προς τη Ρωσία

 fed1

Δεκάδες δισ. δολάρια«έβγαλαν φτερά» από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία από την ομοσπονδιακή τράπεζα.

Τα στοιχεία που δημοσιεύει η Fed, δείχνουν ότι μέσα σε μία εβδομάδα, «φυγαδεύτηκαν» εκτός ΗΠΑ, αμερικανικά ομόλογα και τίτλοι, αξίας 105 δις δολαρίων. Η έξοδος των κεφαλαίων, προκάλεσε μείωση 3,5% στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων σε τίτλους, που φυλάσσονται από τη Fed για λογαριασμό τρίτων.

Σύμφωνα με το Bloomberg που έχει το ρεπορτάζ, και παραθέτει και τα αναλυτικά εβδομαδιαία στοιχεία της Fed, πρόκειται πιθανότατα για ρωσικούς τίτλους, «που φυγαδεύτηκαν», για να μην παγιδευτούν (παγώσουν) σε περίπτωση που οξυνθεί η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, με αφορμή την Ουκρανία.

Η Fed δεν λέει ποιός έβγαλε εκτός των κεφάλαια, αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg. Πάντως οι αναλυτές των οίκων που μιλούν στο δίκτυο, υποστηρίζουν ότι τα ομόλογα δεν πουλήθηκαν, απλά φυγαδεύτηκαν προληπτικά εκτός ΗΠΑ, για να μην παγώσουν, αν επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία.

Οι ίδιες πηγές λένε στο ενημερωτικό δίκτυο, ότι αυτά έγιναν ξανά το 1957, όταν η Ρωσία (εννοούν η ΕΣΣΔ) «φυγάδευσε κεφάλαια από τις ΗΠΑ, για να αποφύγει κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουγγαρία».

Αυτό, λένε, οδήγησε στη δημιουργία της αγοράς συναλλάγματος με τη συμμετοχή δολαρίων στην Ευρώπη, που σήμερα αποκαλείται η αγορά του ευρωδολαρίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Fed, η Ρωσία, έχει τοποθετήσει 139 δις δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα, πράγμα που την έχει κάνει τον ένατο μεγαλύτερο δανειστή των ΗΠΑ, με ποσοστό περίπου 1% στο σύνολο του αμερικανικού χρέους.

By