Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εκτός κυβέρνησης ο Χ.Θεοχάρης

Έντονη η δυσαρέσκεια της Κομισιόν για την απόφαση του Μαξίμου – Για «πισωγύρισμα» στο κομματικό κράτος μιλούν πηγές των Βρυξελλών

theoxaris620_301213

Την παραίτησή του υπέβαλε στη κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο του επικείμενου ανασχηματισμού.  Αυτή την ώρα ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων συναντάται με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Κυβερνητικές πηγές καταλόγιζαν στον κ. Θεοχαρη πρωτοβουλίες που χωρίς να κινούνται σε εσφαλμένη κατεύθυνση είχαν μεγάλο πολιτικό κόστος λόγω του χρόνου κατά τον οποίο εκδηλώνονταν.

Από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας υπήρξε συχνά προβληματισμός για ελλιπή στήριξη του έργου της από την κυβερνητική μηχανή όπως και η αίσθηση οτι αποτελούσε τον εύκολο στόχο υπό την έννοια οτι της μετακυλιόταν η ευθύνη για αποφάσεις που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα η είχαν ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Το ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι ο εξαναγκασμός του Χάρη Θεοχάρη σε παραίτηση από το Μαξίμου ώστε να φανεί ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών, έχει εξοργίσει την τρόικα. Υψηλόβαθμοι παράγοντες έχουν ήδη εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους προς το Μαξίμου, κάνουν λόγο για άστοχη ενέργεια που γυρίζει την Ελλάδα πίσω στα χρόνια του κομματικού κράτους και εκφράζουν φόβους ότι η ΝΔ θα προχωρήσει σε μία κομματική επιλογή χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της, για μία εξαιρετικά κρίσιμη θέση όπως ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων από τον οποίο εξαρτάται μεγάλο κομμάτι της υλοποίησης του προγράμματος. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αντιδράσει στο ζήτημα, ούτε θετικά ούτε αρνητικά.

By