Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εκτός στόχων 11 φορείς γενικής κυβέρνησης

Σύμφωνα με  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι  φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεώνονται να θεσπίζουν στόχους

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού φορέων της γενικής κυβέρνησης έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Από τα 27 νομικά πρόσωπα της γενικής κυβέρνησης με προϋπολογισμό άνω των 20 εκατ. ευρώ  τα 11 κατάφεραν  να πετύχουν  τους στόχους για το α΄ τρίμηνο του έτους, ενώ άλλα 11 εμφανίζουν αρνητικές αποκλίσεις.

Οι φορείς που παρουσιάζουν αρνητική απόκλιση από το στόχο είναι:  Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Ελλάδος, Πράσινο Ταμείο, Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων, Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών – Ειδικός Λογαριασμός, Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/νικης – Ειδικός Λογαριασμός, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Εθνική Λυρική Σκηνή, Επιτροπή Ανταγωνισμού, ΕΚΑΒ.

Μάλιστα, τρεις φορείς -Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΚΑΝΑ- δεν έχουν υποβάλει στοχοθεσία, ενώ δύο φορείς -ΕΟΤ και ΜΟΔ ΑΕ- έχουν υποβάλει στοχοθεσία, αλλά όχι πραγματοποιήσεις του 1ου τριμήνου 2013.

Σύμφωνα με το κ. Χρήστος Σταικούρα, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Νοεμβρίου 2012, η οποία ενσωματώθηκε στο ν. 4111/2013, έχει τεθεί σε ισχύ, από το τρέχον οικονομικό έτος και στο πλαίσιο συγκεκριμένων δημοσιονομικών κανόνων και πρακτικών, μηχανισμός παρακολούθησης, σε μηνιαία βάση, των ετήσιων προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα Νομικά Πρόσωπα που είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και των οποίων η εκτέλεση του προϋπολογισμού τους παρακολουθείται από τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Συγκεκριμένα, για τα εν λόγω Νομικά Πρόσωπα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η θέσπιση τριμηνιαίων στόχων, ώστε αυτοί να είναι συμβατοί με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ).

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια του Δελτίου Παρακολούθησης των Στόχων του Κρατικού Προϋπολογισμού, καθιερώνεται η δημοσιοποίηση, σε τριμηνιαία βάση, των αποτελεσμάτων της παρακολούθησης επίτευξης των στόχων των Νομικών Προσώπων που συνιστούν φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να διασφαλιστούν, σε ακόμα μία διάστασή τους, η έγκυρη πληροφόρηση και η διαφάνεια στην πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By