Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,75%

european-central-bankΑμετάβλητο διατήρησε για έναν ακόμα μήνα το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο 0,75%, που αποτελεί και ιστορικό χαμηλό, ενώ επισημαίνεται ότι δεν έχει μεταβληθεί από τον Ιούλιο του 2012.

Παρά την πρόσφατη υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος και την επιβράδυνση του πληθωρισμού, οι 73 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψαν διατήρηση των επιτοκίων στο 0,75%.

Αναλυτικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,75 %, 1,50 % και 0,00 % αντιστοίχως.

Αναλόγως, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, διατήρησε τα επιτόκιά της στο 0,50% επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο του 2009, όπως και του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις 375 δισ. λίρες.

Η πλειοψηφία των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg ανέμενε η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας να διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στις 375 δισ. στερλίνες και γι’ αυτό η αντίδραση της στερλίνας δεν ήταν σημαντική αμέσως μετά την σχετική απόφαση.

By