Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Διαταγές Ντράγκι για μεταρρυθμίσεις – Ποιοι κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων

Τι ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ για τα ελλείμματα, τις εγγυήσεις και την ανάπτυξη.

ECB 4Είναι σημαντικό να υπάρχει  πρόοδος στα δημοσιονομικά, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας  ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν πρέπει να επαναπαυθούν και να μειώσουν τις προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων. Παράλληλα, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την αδύναμη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, πως, παρόλα αυτά, έχει σημειωθεί πρόοδος στην πορεία των δημοσιών οικονομικών μεγεθών, καθώς μειώθηκε στο 3,7% το μέσο έλλειμμα στις χώρες – μέλη.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών, ενώ τόνισε ότι η μείωση της πιστωτικής επέκτασης στην Ευρωζώνη αντανακλά το υψηλότερο πιστωτικό κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, η Τράπεζα θα ξεκινήσει συμβουλευτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των συνθηκών στους τίτλους που διαθέτουν εγγυήσεις και τόνισε ότι το πρόγραμμα αναχρηματοδότησης θα παραμείνει μέχρι τον Ιούλιο του 2014.

Ποιοι κερδίζουν

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ προέβη στη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25% στο -νέο- ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,50%. Παράλληλα, διατήρησε το επιτόκιο καταθέσεων στο 0% και μείωσε ο επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 1% από 1,5%.

Η μείωση του βασικού επιτοκίου του ενιαίου νομίσματος θα βοηθήσει τους δανειολήπτες, όπου έχουν  πάρει δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο. Δηλαδή για τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, η μείωση σημαίνει ότι « κουρεύεται»  και το  τελικό  επιτόκιο του δανειολήπτη, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η δόση.

Κερδισμένες είναι και οι ελληνικές τράπεζες, καθώς θα αντλούν ρευστότητα με πιο ευνοϊκούς όρους, ως προς το κόστος του χρήματος.

By