Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

‘Υφεση στην Eυρωζώνη και το 2013

Αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις η ΕΚΤ.

ECB 4Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 0,4%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μεταξύ 53 επαγγελματιών αναλυτών – οικονομολόγων, ακαδημαϊκών και άλλων.

Οι αναλυτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις που είχαν κάνει πριν από τρεις μήνες για μηδενική ανάπτυξη το 2013, ενισχύοντας έτσι τα επιχειρήματα για να προχωρήσει η ΕΚΤ στη λήψη και άλλων μέτρων, μετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου της στο 0,50% από 0,75% την περασμένη Πέμπτη.

Αντίστοιχα, υπήρξε μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω και της πρόβλεψης των αναλυτών για το ρυθμό ανάπτυξης το 2014 στο 1% από 1,1% στην προηγούμενη έρευνα. Παράλληλα, υπήρξε μία αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψης για την ανεργία στην Ευρωζώνη εφέτος (στο 12,3% από 12,1%). Αντίθετα, οι αναλυτές βλέπουν τώρα τον πληθωρισμό να είναι λίγο χαμηλότερος εφέτος (στο 1,7% από 1,8% πριν από τρεις μήνες).

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επανέλαβε σε ομιλία που έκανε την περασμένη Δευτέρα την ετοιμότητα της τράπεζας να μειώσει και πάλι τα επιτόκια, αν η οικονομία της Ευρωζώνης επιδεινωθεί περαιτέρω.

ΑΜΠΕ

 

By