Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ελάφρυνση του χρέους χωρών του Νότου, ζητεί ο πρόεδρος του Ifo

«Η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει από κοινού, καθώς εμπλέκονται αρκετές χώρες» τόνισε ο Χανς – Βέρνερ Ζιν

bernerifo

Οι χώρες του Νότου της Ευρωζώνης χρειάζονται ελάφρυνση του χρέους τους για να επανέλθουν στην οικονομική ανάπτυξη και οι πιστωτές τους πρέπει να πληρώσουν το κόστος, δήλωσε ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo κ. Χανς – Βέρνερ Ζιν σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg. Πρόσθεσε μάλιστα ότι χρειάζεται μία ευρωπαϊκή διάσκεψη για την ελάφρυνση του χρέους των χωρών αυτών, την ώρα που το Eurogroup του «τρίτου μνημονιου» κάθεται σε αναμένα κάρβουνα στις Βρυξέλλες και πανευρωπαϊκά πληθαίνουν οι φωνές για διαγραφή του χρέους στη σκιά των τραπεζικών stress test.

Η ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση, που ξεκίνησε το 1997, αντιμετωπίσθηκε με διαγραφή χρέους παρά με την επιβάρυνση των φορολογουμένων, προσφέροντας ένα υπόδειγμα που πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, δήλωσε ο κ. Ζιν.

«Τα νοικοκυριά και οι εταιρείες είναι υπερχρεωμένες, οι τράπεζες είναι υπερχρεωμένες, τα κράτη είναι υπερχρεωμένα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες είναι υπερχρεωμένες» στο πλαίσιο του συστήματος του ευρώ. Δεν είναι ωραίο για τον πιστωτή να δεχθεί ότι δεν θα πάρει πίσω τα χρήματά του, αλλά όσο νωρίτερα αντιμετωπίσει την αλήθεια, τόσο το καλύτερο», τόνισε ο Γερμανός οικονομολόγος.

«Με τα βάρη των χρεών σε «σχεδόν αφόρητα» επίπεδα, «χρειαζόμαστε μία διάσκεψη για το χρέος στην Ευρώπη για να χορηγηθεί μερική ελάφρυνση του χρέους στις χώρες του Νότου», δήλωσε ο κ. Ζιν, προσθέτοντας: «Η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει από κοινού, καθώς εμπλέκονται αρκετές χώρες».

Οι νότιες χώρες της Ευρωζώνης δεν κατόρθωσαν να μειώσουν τις τιμές και τα κόστη όσο χρειάζεται για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, δήλωσε ο Ζιν, προσθέτοντας ότι αν και η επιβράδυνση του πληθωρισμού στις χώρες αυτές δείχνει ότι η προσαρμογή προχωρά, η συζήτηση σχετικά με τον αποπληθωρισμό είναι άστοχη.

Η απομάκρυνση των τοξικών δανείων από τους τραπεζικούς ισολογισμούς θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της υγείας των πιστωτικών ιδρυμάτων εν όψει των ασκήσεων αντοχής (stress tests) που θα διεξαχθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έως το τέλος του Οκτωβρίου, δήλωσε ο οικονομολόγος, αλλά σημείωσε ότι η ΕΚΤ δεν έχει την εντολή να διοχετεύει επενδύσεις σε τμήματα της οικονομία, όπου δεν θα γίνονταν διαφορετικά.

«Το θέμα των πιθανών κινδύνων από τον αποπληθωρισμό χρησιμοποιείται για να ετοιμασθεί μία πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ που δεν θα χρησιμεύει μόνο στην καταπολέμηση του αποπληθωρισμού, αλλά και στη διάσωση των τραπεζών. Αυτό, όμως, εγείρει το ερώτημα, αν επιτρέπεται στην τράπεζα να το κάνει ή αν θα έπρεπε να το κάνει», δήλωσε.

Το δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνει ότι το χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε σε 2,15 τρις. ευρώ τον Απρίλιο, πλησιάζοντας το επίπεδο χρέους που είχε η Γερμανία στο τέλος του 2013. Το ελληνικό χρέος, προσθέτει το δημοσίευμα, που βρίσκεται τώρα κυρίως στα χέρια δημόσιων πιστωτών, ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ, ενώ πάνω από το 25% του εργατικού δυναμικού είναι άνεργοι.

By