Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ελάχιστες οι επιπτώσεις από τη Φουκουσίμα στην Ελλάδα

Εκδήλωση με θέμα «Πυρηνικά ατυχήματα και επιπτώσεις»και ομιλητή τον πρύτανη του ΕΜΠ κ. Σιμόπουλο.

fukushimaΕκδήλωση με θέμα «Πυρηνικά ατυχήματα και επιπτώσεις» και ομιλητή τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), καθηγητή πυρηνικής τεχνολογίας Σίμο Σιμόπουλο, διοργάνωσε η Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.  Ο κ. Σιμόπουλος περιέγραψε τα κυριότερα πυρηνικά ατυχήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δίνοντας έμφαση στα δύο σημαντικότερα, του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία (1986) και της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία (2011).

Για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα είπε ότι ήσαν αμελητέες λόγω της μεγάλης απόστασης. Μελέτη επτά ελληνικών επιστημονικών εργαστηρίων έδειξε ότι τα ίχνη των ραδιενεργών ισοτόπων ιωδίου-131 και καισίου-137 ήσαν πολύ μικρά.

Σχετικά με τις συνέπειες του Τσερνόμπιλ στη χώρα μας, ο πρύτανης του ΕΜΠ αναφέρθηκε σε πρόσφατη επιστημονική μελέτη (διδακτορική διατριβή του Γ. Παπαδάκου), που δείχνει ότι οι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος δεν αυξήθηκαν διαχρονικά στις περιοχές (ιδίως στη Θεσσαλία) εκείνες που επηρεάστηκαν περισσότερο από τη μεταφορά μέσω του αέρα των πυρηνικών καταλοίπων από την Ουκρανία.

By