Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

ΕΛΓΑ: Μεγαλύτερες αποζημιώσεις στους αγρότες λόγω καιρικών φαινομένων

Που παρατηρούνται σε περιοχές της χώρας σε περιόδους συγκομιδής

agrotes

Μεγαλύτερες αποζημιώσεις στην αγροτική παραγωγή εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται σε περιοχές της χώρας σε περιόδους συγκομιδής σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Βασίλη Έξαρχο.

Ο κ. Έξαρχος ζήτησε άμεση παρουσία στις περιοχές που πλήττονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ιδιαίτερη προσοχή ώστε τα πορίσματα εκτίμησης να αποτυπώνουν με αντικειμενικότητα το μέγεθος της ζημιάς, αλλά και διαρκή συνεργασία με τους φορείς και τους αγρότες.

Στο πλαίσιο σύσκεψης με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου Αργύρη Μποτού και των Προϊσταμένων της Κεντρικής Διοίκησης και των Υποκαταστημάτων του Οργανισμού ο κ. Έξαρχος ανέφερε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία την ώρα που οι αγρότες πλήττονται από τα καιρικά φαινόμενα, χάνουν την παραγωγή τους και βρίσκονται σε απόγνωση, εμείς να είμαστε δίπλα τους και να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αντικειμενικά την εκτίμηση των ζημιών και να τους στηρίζουμε οικονομικά ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Από την μεριά τους οι Προϊστάμενοι των Υποκαταστημάτων ενημέρωσαν τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ σχετικά με την πορεία των εκτιμήσεων για τις ζημιές που έχουν υποστεί περιοχές ευθύνης τους μέχρι τον Αύγουστο του 2014. Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις έχουν ολοκληρωθεί στις περιοχές ευθύνης των Υποκαταστημάτων Αθήνας, Τρίπολης, Καβάλας, Ιωαννίνων, Πάτρας και Λαμίας (εκκρεμούν οι εκτιμήσεις στα βαμβάκια).

Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις στις περιοχές ευθύνης των Υποκαταστημάτων Κοζάνης, Βέροιας, Αγρινίου, Ηρακλείου (εκτός από τις εκτιμήσεις στα αμπέλια που θα ολοκληρωθούν αρχές Οκτώβρη) και Θεσσαλονίκης (εκτός από τα ακτινίδια και τα βαμβάκια οι εκτιμήσεις των οποίων θα ολοκληρωθούν μέσα Οκτώβρη).

Στο υποκατάστημα Λάρισας οι εκτιμήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Στο υποκατάστημα Αλεξανδρούπολης οι εκτιμήσεις θα ολοκληρωθούν έως τις 10 Οκτωβρίου. Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων σε ορισμένες περιοχές της χώρας τις τελευταίες ημέρες γίνονται δηλώσεις ζημιάς οι εκτιμήσεις των οποίων θα γίνουν στη συνέχεια.

By