Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ο Αλ. Ρόντος

Κατηγορούμενος στην υπόθεση των χρηματοδοτήσεων προς τη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης»

rondosA

Ελεύθερος με την επιβολή χρηματική εγγύησης 50.000 ευρώ αφέθηκε μετά την απολογία του στην 4η ειδική ανακρίτρια Δήμητρα Αυγουστοπούλου, ο Αλέξανδρος Ρόντος, άλλοτε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για χρηματοδοτήσεις προς τη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

Ο κ. Ρόντος κλήθηκε να λογοδοτήσει στη δικαστική λειτουργό για κατηγορίες που αφορούν απιστία στην υπηρεσία, ψευδείς βεβαιώσεις κ.ά. σχετικά με παράνομες χρηματοδοτήσεις στην εν λόγω ΜΚΟ ύψους, σύμφωνα με τη δικογραφία, 9 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που φέρεται να δόθηκαν χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου. Για την υπόθεση έχουν απαγγελθεί κακουργηματικές κατηγορίες σε συνολικά οκτώ πρόσωπα, υπηρεσιακούς παράγοντες και ιδιώτες, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ο πρόεδρος της ΜΚΟ.

Ο κ. Ρόντος αρνείται τις πράξεις που του αποδίδονται και, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του φέρεται να υποστήριξε ότι ο ρόλος του ως γενικού διευθυντή της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών δεν περιλάμβανε τον έλεγχο της νομιμότητας των δικαιολογητικών για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων. Αμφισβητεί, επίσης, μέρος του υλικού για το οποίο ελέγχεται.

Συγκεκριμένα ο κ. Ρόντος φέρεται να υποστηρίζει ότι έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του και ότι μόνο δύο από τις υπό διερεύνηση βεβαιώσεις έγκρισης κονδυλίων χρηματοδότησης είναι υπογεγραμμένες από τον ίδιο, ενώ οι υπόλοιπες, που φέρουν την υπογραφή του, δεν είναι δικές του. Προσκόμισε μάλιστα στην ανάκριση γραφολογική πραγματογνωμοσύνη για να καταδείξει τον ισχυρισμό του περί πλαστογραφίας.

Πηγή: ΑΠΕ

By