Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ελλάδα: Ας ελπίσουμε οι προβλέψεις να είναι ακριβείς…

…για το καλό όλων μας

Γράφει ο Χρήστος Αλωνιστιώτης
Οικονομικός αναλυτής

economyΒέβαια αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς δεν θυμάμαι ούτε μια φορά όπου οι προβλέψεις κάθε υπουργικού επιτελείου έπεσαν μέσα τα τελευταία χρόνια.

Αφορμή για το άρθρο αυτό είναι οι προβλέψεις από το προσχέδιο του προυπολογισμού, οι οποίες δημοσιεύτηκαν την περασμένη Δευτέρα. Στις προβλέψεις αυτές, αναφέρεται ότι η ύφεση για το 2013 θα διαμορφωθεί στο -4,0%. Ας ευχηθούμε για το καλό όλων μας, να είναι η πρώτη πρόβλεψη στην οποία το οικονομικό επιτελείο θα έχει πέσει μέσα.

Γιατί αν το πραγματικό νούμερο της ύφεσης είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχει προϋπολογισθεί, τότε θα ακούσουμε και πάλι τη φράση: πρέπει να λάβουμε νέα μέτρα. Το μοναδικό γεγονός στο οποίο εναποθέτω τις ελπίδες μου και γι’ αυτό θα κρατήσω μια επιφύλαξη, είναι αυτό που θέλει το οικονομικό επιτελείο να έχει δώσει σκόπιμα μεγαλύτερο ποσοστό ύφεσης ώστε να μπορεί να θριαμβολογήσει στην περίπτωση που η ύφεση είναι χαμηλότερη από το 4,0%.

Μια άλλη πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου είναι ότι το 2014 θα υπάρξει ανάπτυξη της τάξης του 0,6%. Θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα είναι μια από τις ελκυστικότερες χώρες για επενδύσεις το 2014. Όμως αναρωτιέμαι το εξής: η πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,6% λογικά θα πρέπει να προβλέπει και την πτώση της ανεργίας κάτω από 10%. Το 2008 που η ανάπτυξη ήταν περίπου στο 0,5% η ανεργία ήταν χαμηλότερη από το 8,0%. Θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας η μετάβαση από το -4,0% στο +0,6%; Δεν είμαι αισιόδοξος.

Ας επιστρέψουμε στις αγορές και ας κλείσουμε το κεφάλαιο «Ελλάδα». Όλα δείχνουν ότι επιχειρείται μια εξομάλυνση της κατάστασης και των πιέσεων στις αγορές, με τη συνδρομή όλων εκείνων οι οποίοι πριν μερικούς μήνες πουλούσαν φανατικά Ελλάδα. Έχω γράψει πολλές φορές ότι η σταθεροποίηση θα αποτυπωθεί πρώτα στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών και μετά στην πραγματική οικονομία (στα νούμερα βασικά). Το ίδιο και με την όποια προσδοκία ανάπτυξης.

Τους τελευταίους μήνες το χρηματιστήριο δείχνει σημαντικές ενδείξεις σταθεροποίησης. Σημαντικές ενδείξεις ότι τα χειρότερα πέρασαν. Δεν έχει ολοκληρωθεί ένα μόνο στάδιο το οποίο για εμένα είναι και το σημαντικότερο. Δεν έχουν προχωρήσει οι ιδιωτικοποιήσεις (εισηγμένων εταιρειών) και οι πωλήσεις μεγάλων κρατικών ομίλων (μη εισηγμένων). Και αυτό δε μπορεί να καθυστερήσει άλλο, γιατί δεν θα επιτρέψει την προσπάθεια ανόδου του χρηματιστηρίου και της μεταστροφής του κλίματος. Προφανώς σε αυτά θα πρέπει να προσθέσω και τις εξελίξεις στις τράπεζες, οι οποίες δείχνουν ότι δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιο ξαφνικό σοκ. Αρκεί να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως και για τις εξαγορές κάποιων από αυτές.

Η ίδια σταθερότητα αναμένεται να υπάρξει και στις διεθνείς αγορές με τις ευκαιρίες να πολλαπλασιάζονται όσο διαρκεί η αστάθεια στην Αμερική, εξαιτίας του shutdown. Οι κεντρικές τράπεζες δείχνουν αποφασισμένες να μην επιτρέψουν πισωγύρισμα της παγκόσμιας οικονομίας. Και αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε ότι όλα οδηγούν στο συμπέρασμα του απόλυτου ελέγχου της κατάστασης.

Βραχυπρόθεσμα χρειάζεται προσοχή και όχι πανικός. Το shutdown και το debt ceiling για την Αμερική, έχουν κάνει περισσότερο επιφυλακτικούς τους επενδυτές οι οποίοι σπεύδουν να καλυφθούν από μια πιθανή μεσοπρόθεσμη αστάθεια. Αυτό αποτυπώνεται στη νευρικότητα που υπάρχει στην αγορά των options. Αλλά μέχρι εκεί. Μαύρα σύννεφα δεν υπάρχουν και αυτό είναι κάτι το οποίο είχε γίνει εμφανές από το πρώτο τρίμηνο του 2013.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By