Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ελλάδα: Η τρίτη φτωχότερη χώρα της Ε.Ε.

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στις πιο φτωχές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με συγκριτική έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομίας του Κίελου. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία βρίσκονται στις 2 πρώτες θέσεις ενώ η Γερμανία βρίσκεται στην 7η θέση της κατάταξης. Στο τέλος της κατάταξης, ως λιγότερο φτωχές χώρες βρίσκονται η Δανία, Σουηδία, Φινλανδία και ακολουθούν το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Αυστρία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε λαμβάνοντας σαν κριτήρια 4 βασικούς δείκτες που είναι η σχετική εισοδηματική φτώχεια (δηλαδή το εισόδημα αυτών που βρίσκονται κάτω από το 60% του μέσου όρου του εισοδήματος της χώρας) , την υποκειμενική εισοδηματική φτώχεια (βάση προσωπικής εκτίμησης), τον παράγοντα της στέρησης και την οικονομική στενότητα (ο παράγοντας της επάρκειας του εισοδήματος μιας οικογένειας).

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, εντονότερο πρόβλημα φτώχειας αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, οι ανύπαντροι γονείς και οι μετανάστες. Προτείνεται δε η λήψη μέτρων στον εργασιακό τομέα και η κοινωνική στήριξη των ευπαθών ομάδων προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας πλήρους απασχόλησης.[space size=»30″]

By