Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Business Insider: Η τρόικα κατέστρεψε την ελληνική οικονομία

Για μάταια μέτρα από τους δανειστές κάνει λόγο αμερικάνικο site

FOSPHOTOS / Panayiotis Tzamaros
FOSPHOTOS / Panayiotis Tzamaros

Ως απολύτως μάταια ,χαρακτηρίζει σε άρθρο της το γνωστό αμερικανικό site Business Insider, τα μέτρα που υπαγορεύτηκαν από τους τροικανούς στην Αθήνα.

Το site προχωρά σε μία ανάλυση των επιπτώσεων από τα μέτρα που επέλεξαν οι δανειστές, κάνοντας μια σύγκριση του ύψος των μέτρων και του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2010, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε όσο ακριβώς ήταν τα μέτρα λιτότητας που έλαβε η κυβέρνηση.

«Η κατάρρευση του ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν τέτοια ώστε η χώρα δεν μπορούσε να μειώσει το έλλειμμά της, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας να μετατραπούν σε μία παρατεταμένη εμπειρία. Η ελληνική κυβέρνηση συγκέντρωσε το 2010 τόσα έσοδα όσα θα είχε και χωρίς να κάνει την παραμικρή αύξηση φόρων. Το ΑΕΠ της θα ήταν πολύ υψηλότερο εάν δεν είχαν γίνει οι αυξήσεις φόρων. Η λιτότητα δεν ήταν η λύση στο πρόβλημα. Τα λάθη έγιναν με το ξέσπασμα της κρίσης.

Μόλις η Ελλάδα έχασε την πρόσβασή της στις αγορές και έγινε σαφές ότι το δημόσιο χρέος της δεν ήταν βιώσιμο, έπρεπε να αποφασιστεί η χωρίς καθυστέρηση αναδιάρθρωση του χρέους αυτού. Εάν η Ελλάδα είχε διαγράψει γρήγορα τα δύο τρίτα του χρέους της, θα μπορούσε να γλιτώσει από το τεράστιο αυτό βάρος».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By