Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ελληνικό χαβιάρι της… στεριάς με τιμή από 500-2000 ευρώ το κιλό

Ελληνικό χαβιάρι που παράγεται στη Δράμα, από οξύρρυγχους που εκτρέφονται στην… ξηρά ετοιμάζεται να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής χαβιαριού από την επόμενη Άνοιξη.

1Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, ο ομογενής από το Βατούμ της Γεωργίας, Χρήστος Σελβίδης, αποφάσισε να κάνει ένα υψηλού ρίσκου επιχειρηματικό βήμα, παράγοντας στην Δράμα το πρώτο ελληνικό χαβιάρι, όταν με δάνειο που έλαβε, πριν την κρίση, κατάφερε να εξαγοράσει το 2007 μια υπάρχουσα μονάδα χερσαίας εκτροφής πέστροφας σε 30 δεξαμενές, στο Κεφαλάρι Δράμας, με στόχο να αντικαταστήσει σταδιακά την πέστροφα με τον οξύρρυγχο.

“Πουλούσα πέστροφες και αγόραζα τροφές για τον οξύρρυγχο, έτσι μπόρεσα και άντεξα οικονομικά επί πέντε χρόνια”, αναφέρει.

Σήμερα η εταιρεία του “Κεφαλάρι Δράμας” αποτελεί την μοναδική μονάδα εκτροφής οξύρρυγχου και ο κ. Σαλβίδης περιμένει την Άνοιξη του 2015 την πρώτη παραγωγή ελληνικού χαβιαριού.

Ο θηλυκός οξύρρυγχος χρειάζεται οκτώ ολόκληρα χρόνια εκτροφής, μέχρι να κάνει χαβιάρι και κάθε θηλυκό παράγει αβγά που αντιστοιχούν στο 10% με 15% του βάρους του (από 150-200 γραμμάρια έως και 4 κιλά για μεγάλα ψάρια των 25 κιλών).

Η παραγωγή θα διατίθεται σε διεθνείς χονδρέμπορους στη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Ιαπωνία, έναντι 500 ευρώ το κιλό, που είναι αυτή τη στιγμή η τιμή του χαβιαριού στην διεθνή αγορά, μία τιμή που ανάλογα με τις εποχές φτάνει και τα 2.000 ευρώ το κιλό.

By