Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ελληνογερμανική συνεργασία για την ενέργεια

energeiadw
DW

Η παραγωγή και διανομή τηλεθέρμανσης με βιομάζα από δημοτικές επιχειρήσεις βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου των πέντε ελληνικών ενεργειακών δήμων και του ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στο Αμύνταιο.

Το συνέδριο που διοργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι πέντε ελληνικοί ενεργειακοί δήμοι και το ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ στο Αμύνταιο είχε ως θέμα την ενέργεια, αλλά εξ αρχής επικεντρώθηκε σε μια μόνο πτυχή: την παραγωγή και διανομή τηλεθέρμανσης με βιομάζα από δημοτικές επιχειρήσεις. Ο λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τη γερμανική, η ελληνική νομοθεσία καθιστά αδύνατον στους δήμους να παράγουν, να διανέμουν και να πωλούν ηλεκτρική ενέργεια, π.χ. από ανανεώσιμες πηγές. Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Αμυνταίου και πρόεδρος του δικτύου Μάκης Ιωσηφίδης, η μόνη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν οι ελληνικοί δήμοι στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε συνεργασία με ιδιώτες. Το Αμύνταιο π.χ. προσφέρει δύο εκτάσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 20 και 30 μεγαβάτ.

Όπως εξηγεί ο κ. Ιωσηφίδης, «εδώ μπορούν να συμμετέχουν ένας στρατηγικός επενδυτής, ο δήμος και οι δημότες. Ήδη επεξεργαζόμαστε το σχέδιο και ήδη βρισκόμαστε σε συνεννόηση με μια τράπεζα, δηλαδή την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία δέχεται την φιλοσοφία της πράσινης ανάπτυξης, και θα δούμε αν θα περπατήσει». Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί το έργο, το ρεύμα που θα παράγεται θα διανέμεται μέσω των υπαρχόντων κεντρικών δικτύων.

Εντελώς διαφορετική είναι η κατάσταση στη Γερμανία. Εκεί οι δήμοι έχουν την δυνατότητα να παράγουν κάθε είδος ενέργειας, να τη διανέμουν μέσω δικού τους δικτύου και να την πωλούν. Στο ελληνογερμανικό συνέδριο στο Αμύνταιο παρουσιάστηκαν παραδείγματα γερμανικών δήμων που κερδίζουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως από βιομάζα, δηλαδή από ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κλπ. Κατά αυτόν τον τρόπο, αλλά και με την χρήση ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών και άλλων μορφών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το Άχενταλ της Βαυαρίας με 40.000 κατοίκους καταφέρνει να καλύπτει το 80 % των ενεργειακών αναγκών της περιοχής. Τα πλεονεκτήματα αυτού του τρόπου παραγωγής ενέργειας δεν είναι λίγα, δηλώνει ο υπεύθυνος μάνατζερ αυτού του εγχειρήματος Ρόμπερτ Βόιτσικ. Όπως σημειώνει: «με την περιφερειακή παροχή ενέργειας είσαι ανεξάρτητος από εισαγωγές από το εξωτερικό και γενικά από συμβατικές πηγές ενέργειας, δημιουργείς θέσεις εργασίας στην περιφέρεια και προστατεύεις το περιβάλλον της περιοχής, κάτι που είναι σημαντικό για τουριστικές περιοχές».

Πηγή: Deutsche Welle

By