Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ελπίδες για κερδοφόρα ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Ώθηση στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ έδωσαν οι οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας

FILE - European Central Bank Lowers Key Interest On 2,0 Per Cent
Ανάπτυξη 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2013 κατέγραψε η Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Eurostat. Τα στοιχεία είναι θετικότερα των προβλέψεων, αλλά και του προηγούμενου τριμήνου όταν είχε καταγραφεί ανάπτυξη κατά 0,1%.
Ο ρυθμός ανάπτυξης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 υπερέβη οριακά τις προσδοκίες, τρέφοντας ελπίδες για ένα οικονομικά πιο εύρωστο 2014.
Το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% (σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2013), χάρη στην αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου. Στο τρίτο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Γερμανίας είχε αυξηθεί κατά 0,3%.
Το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε 0,3% στο τελευταίο τρίμηνο του 2013, ενώ η γαλλική στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε και τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο, εκτιμώντας ότι σημείωσε μηδενική μεταβολή αντί αρνητικής (-0,1%). Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 0,3% στο σύνολο του 2013 αντί του 0,1% που ήταν η εκτίμηση της γαλλικής κυβέρνησης.
Η γερμανική στατιστική υπηρεσία είδε «ανάμεικτες ενδείξεις» από την εγχώρια ζήτηση, η οποία καθοδήγησε την ανάπτυξη στο μεγαλύτερο διάστημα του 2013, με τις δημόσιες επενδύσεις να είναι σταθερές και την ιδιωτική κατανάλωση ελαφρά χαμηλότερη από το επίπεδο του προηγούμενου τριμήνου. «Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου εξελίχθηκαν θετικά. Ωστόσο, μία ισχυρή μείωση των αποθεμάτων φρέναρε την ανάπτυξη της οικονομίας», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% το 2014 – υπερτετραπλάσια σε σχέση με το 2013.
Η Ισπανία έχει ανακοινώσει ήδη σχετικά στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε 0,3% στο τελευταίο τρίμηνο του 2013, σημειώνοντας ανάκαμψη για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης αναμένει τώρα έναν ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 1%. Η ολλανδική οικονομία κατέγραψε σημαντική αύξηση του ΑΕΠ της κατά 0,7% στο ίδιο τρίμηνο.
Η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2013, για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από δύο χρόνια, όπως μεταδίδει το πρακτορείο BloombergΤο ιταλικό ΑΕΠ αυξήθηκε 0,1% στο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, ο οποίος δήλωσε ότι θα παραιτηθεί σήμερα, προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 1% για το 2014.
By