Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 3,8% του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο

Μικρότερη ύφεση απ” ό,τι υπολόγιζε τον Αύγουστο η Στατιστική Υπηρεσία

ELSTATΜείωση 3,8% σημείωσε το ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο εφέτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ, ενώ στις 12 Αυγούστου εκτιμούσε πως η ύφεση θα κυμαίνεται στο 4,6%.

Ο περιορισμός της ύφεσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, είναι αποτέλεσμα στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση, όπως, αυτά για την τουριστική κίνηση, που είχαν μεγαλύτερη θετική επίπτωση στο ΑΕΠ. Παράλληλα, θετικά συνέβαλαν και τα στοιχεία εισαγωγών-εξαγωγών του Ιουνίου, καθώς και οι δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού. Ενώ, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν μικρότερο από αυτό που είχε υπολογιστεί κατά την πρώτη εκτίμηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ εκτιμούν πως στην Ελλάδα θα καταγραφεί εφέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ότι θα είναι 4,6%. Από την πλευρά του, το ΙΟΒΕ αναθεώρησε (στην τετραμηνιαία έκθεσή του) επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία. Εκτιμά ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2013 θα είναι της τάξης του 4,8%- 5%, από μείωση 4,6% της προηγούμενης πρόβλεψης. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 4,8% εφέτος και κατά επιπλέον 1,2% το 2014.

Σύμφωνα πάντως με έκθεση της Eurostat που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη το ΑΕΠ της Ελλάδας σε ετήσια βάση συρρικνώθηκε κατά 4,6%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By