Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΛ.ΑΣ.: Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα παιδόφιλων

Τι ανέφερε ο διευθυντής του αρμόδιου τμήματος, Μανώλης Σφακιανάκης

sfakianakis660_01113

Συνολικά 78 χρήστες που αντήλλασσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας σε 32 χώρες ανακοίνωσε ότι εντόπισε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία διαβίβασε τα στοιχεία στην Interpol. Στην υπόθεση φέρεται να είχε κεντρικό ρόλο ο 47χρονος παιδίατρος, βουλγαρικής υπηκοότητας, ο οποίος συνελήφθη στις 28 Απριλίου στα Γιάννενα.

«Είναι η πρώτη φορά που η ΕΛΑΣ διενεργεί με δική της πρωτοβουλία μία τόσο μεγάλη έρευνα διεθνούς κλίμακας» δήλωσε ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ «εκτός από τη χώρα μας, εντοπίστηκαν ίχνη παιδόφιλων σε Γερμανία, Ρωσία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Πολωνία, Σουηδία, Κίνα, Τσεχία, Ιράν, Ολλανδία, Ιταλία, Ελβετία, Βραζιλία, Περού, Βενεζουέλα, Ουκρανία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Κολομβία και Γεωργία, Λίβανο, Σρι Λάνκα, Αυστραλία, Καναδά, Πορτογαλία, Μεξικό, Μπαχάμες, Αυστρία, Σλοβενία και το Βέλγιο».

Στην Ελλάδα συνελήφθησαν συνολικά τρία άτομα που συμμετείχαν στο κύκλωμα -ένας 34χρονος στη δυτική Αττική, ο 47χρονος παιδίατρος στα Γιάννενα και ένας 25χρονος φοιτητής στη Γλυφάδα. Οι τρεις συλληφθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος τους.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά τη σύλληψη του 34χρονου, πέρυσι το Νοέμβριο. Οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εμφανίζονταν στο Διαδίκτυο ως παιδόφιλοι προκειμένου να παγιδεύσουν τους εμπλεκόμενους. Για την έρευνα ενεργοποιήθηκε το ειδικό πρόγραμμα TLO (λογισμικό σάρωσης ηλεκτρονικών ιχνών διακίνησης πορνογραφικού υλικού). 

Όπως επισήμανε ο κ. Σφακιανάκης, για τη διαδικτυακή διείσδυση που οδήγησε στην παγίδευση των παιδόφιλων δόθηκε ειδική άδεια με δικαστικό βούλευμα. Στη Βουλή έχει κατατεθεί και άλλος νόμος που επιτρέπει στην ΕΛΑΣ να εισέρχεται σε ιστοσελίδες που «ψαρεύουν» παιδιά από σχολεία.

By