Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ελ Σαλβαδόρ: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο πρώην αντάρτης Σάντσες Σερέν

Το δικαστήριο θα πρέπει, ωστόσο, να περιμένει τρεις ημέρες πριν διακηρύξει επίσημα τον νικητή, εν αναμονή ενδεχόμενων προσφυγών

FMLN presidential candidate Sanchez Ceren gives a speech to his supporters, after official election results were released, in San Salvador

Ο πρώην αντάρτης Σάντσες Σερέν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στο Ελ Σαλβαδόρ, ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο, μετά τον έλεγχο των πρακτικών της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου που διεξήχθη την Κυριακή.

Το δικαστήριο θα πρέπει, ωστόσο, να περιμένει τρεις ημέρες πριν διακηρύξει επίσημα τον νικητή, εν αναμονή ενδεχόμενων προσφυγών.

Ο 69χρονος Σάντσες, υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος της αριστεράς, της πρώην ανταρτικής οργάνωσης Φαραμπούντο Μαρτί Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (FMLN), επικράτησε μόλις με μερικές χιλιάδες ψήφους έναντι του αντιπάλου του Νόρμαν Κιχάνο, της δεξιάς Εθνικιστικής Ρεπουμπλικανικής Συμμαχίας (ARENA), ο οποίος επίσης διεκδίκησε τη νίκη, κατηγορώντας το αντίπαλο στρατόπεδο για νοθεία.

Το Εκλογικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα της Κυριακής, δίνοντας 50,11% των ψήφων στον Σάντσες Σερέν έναντι 49,89% που έλαβε ο Κιχάνο, ο πρώην δήμαρχος του Σαν Σαλβαδόρ.

«Λαός ενωμένος ποτέ ηττημένος», ήταν το σύνθημα των οπαδών του FMLN στο τέλος της διαδικασίας επαλήθευσης των εκλογικών αποτελεσμάτων από το το εκλογικό δικαστήριο, το οποίο συνεδρίαζε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.

Κατά τη διαδικασία επαλήθευσης εξετάστηκαν τα πρακτικά της ψηφοφορίας από 10.445 εκλογικά τμήματα, αλλά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης να καταμετρηθούν μία προς μία οι ψήφοι, τονίζοντας ότι αυτό δεν επιτρέπεται από το νόμο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την 1η Ιουνίου.

By