Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εμμένει στην ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης το ΥΠΟΙΚ

«Αποτελεσματική η εξίσωση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης» υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών

petrelaio thermansis
Υπεραμύνεται της επιλογής του να εξισώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης το υπουργείο Οικονομικών, τη στιγμή που πολλοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του μέτρου και η αιθαλομίχλη «πνίγει» τόσο την πρωτεύουσα όσο και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει απώλεια φορολογικών εσόδων ενώ τονίζει ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης δεν ήταν ο κύριος λόγος για τη μείωση της κατανάλωσης, που έφτασε το 70%.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά ​με την αποτελεσματικότητα του μέτρου της εξίσωσης ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης, από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι:

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, ουδεμία απόκλιση θα υπάρχει μεταξύ πραγματοποίησης και στόχων για τα καθαρά έσοδα από φόρους σε ενεργειακά προϊόντα το 2013.

Τα καθαρά έσοδα (λαμβάνοντας υπόψη και το επίδομα θέρμανσης που δόθηκε και ανήλθε στα 120 εκ. ευρώ από τα 280 εκ. που είχαν προϋπολογιστεί) σε ενεργειακά προϊόντα το 2013, είναι 6.481.000 ευρώ.

Σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό, παρουσιάζεται μια απόκλιση σχετικά με το στόχο κατά 353 εκατομμύρια ευρώ -δηλαδή περίπου 5%- και η απόκλιση αυτή οφείλεται κυρίως σε δυο λόγους: στην υψηλή αποθεματοποίηση που έγινε το 2012 ενόψει της αύξησης της τιμής, αποθεματοποίηση που ανήλθε περίπου σε 238 εκ. λίτρα και σε μια σειρά από άλλους παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν ούτε με την τιμή του προϊόντος, ούτε με την ύφεση. Οι παράγοντες αυτοί είναι οι ηπιότερες καιρικές συνθήκες και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στο κύκλωμα πετρελαίου θέρμανσης και πετρελαίου κίνησης.

Για την ακρίβεια, από εξειδικευμένη οικονομετρική μελέτη προκύπτουν τα εξής – Η μείωση των ποσοτήτων στο πετρέλαιο θέρμανσης που ανήλθε περίπου σε 70% (60% μεταξύ του 2012 και του 2013) οφείλεται στους εξής παράγοντες:

  • Κατά 11% περίπου (11,5%) οφείλεται στην επίδραση της τιμής λόγω του αυξημένου φόρου
  • Κατά 3,4% οφείλεται στην ύφεση
  • Κατά 23,9% οφείλεται στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες.
  • Κατά 32% οφείλεται στο αποτέλεσμα αποθεματοποίησης του 2012 και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα θέρμανσης αφορά σε πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και ειδικά στους φτωχότερους, μέσω της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων για τον άγαμο από 25.000 σε 30.000 ευρώ για τον έγγαμο από 35.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, για τη μονογεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ και όταν υπάρχει ένα τέκνο και με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By