Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Το πλαίσιο εμπορική συνεργασίας εξετάζουν ΕΕ και Κίνα

Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά και τους εξοπλισμούς τηλεπικοινωνίας.

kinaΥπέρ του διαλόγου τάχθηκαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, για την επίλυση των εμπορικών διενέξεων ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη, απορρίπτοντας την ιδέα μιας αντιπαράθεσης ή μέτρων προστατευτισμού.

Αναφερόμενη στη διένεξη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά ή τους εξοπλισμούς των τηλεπικοινωνιών, η κ. Μέρκελ δήλωσε, πως η Γερμανία και η Κίνα απορρίπτουν τον προστατευτισμό, σε συνέντευξη Τύπου.

Δεσμεύτηκε πως «θα κάνει τα πάντα ώστε να βρεθεί μια λύση μέσω διαλόγου και να μην πέσουμε σε ένα είδος αντιπαράθεσης που θα καταλήξει στην επιβολή αμοιβαίων δασμών». Αναφέρθηκε ακόμη στις «πολύ στενές σχέσεις» ανάμεσα στο Βερολίνο και το Πεκίνο και τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης, που πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία, επανέλαβε τη διαφωνία του με την απόφαση της Ε.Ε. για δασμολόγηση των ηλιακών πάνελ που εισάγονται από την Κίνα προκειμένου να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες του τομέα που απειλούνται με εξαφάνιση.

«Δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτή την απόφαση και την απορρίπτουμε σταθερά», είπε. Εκτίμησε πως ένα τέτοιο μέτρο «δεν θα θέσει σε κίνδυνο μόνο τις θέσεις εργασίας στην Κίνα, αλλά και την ανάπτυξη του κλάδου αυτού στην Ευρώπη και θα βλάψει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιρειών και των Ευρωπαίων καταναλωτών. Είναι γι΄ αυτό που ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με κοινές προσπάθειες και με το διάλογο την εμπορική διαφορά ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ. Θέλουμε να καταπολεμήσουμε μαζί τον προστατευτισμό», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η επιβολή ενός δασμού στα κινέζικα ηλιακά πάνελ «θα έστελνε το κακό σήμα, το σήμα πως ο προστατευτισμός επιστρέφει».

By