Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας

Και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στο στρατιωτικό τομέα

kostarakos

Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Κίνας συναντήθηκαν στο Πεκίνο και συμφώνησαν την ενίσχυση και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στο στρατιωτικό τομέα.

Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, στις συνομιλίες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, με τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, στρατηγό Fan Changlong και με τον ομόλογό του, στρατηγό Fang Fenghui έγινε δεκτή η ελληνική πρόταση για παροχή ναυτικών διευκολύνσεων σε κινεζικά πλοία στη Μεσόγειο.

Επιβεβαιώθηκε ακόμα η πρόθεση της κινέζικης πλευράς για διεξαγωγή κοινών ναυτικών ασκήσεων εντός του έτους.

Συγκεκριμένα από τη συνάντηση των δύο στρατηγών προέκυψαν τα εξής:

Έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για αποστολή Κινέζων παρατηρητών στο Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ), με στόχο τη συνεργασία στον τομέα των στρατηγικών θαλάσσιων μεταφορών.

Η Κίνα αντιμετωπίζει θετικά τη συμμετοχή Κινέζων στρατιωτικών στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα.

Συμφωνήθηκε η τοποθέτηση Κινέζων καθηγητών στη στρατιωτική σχολή ξένων γλωσσών, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τον Οκτώβριο. Υπογραμμίζεται ότι στο Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο της Κίνας λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Η Κίνα αντιμετώπισε θετικά την πρόσκληση του Έλληνα αρχηγού για τη συμμετοχή Κινέζων αξιωματικών στα τρία διεθνή σχολεία που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα στην αγγλική γλώσσα το 2015 -το διεθνές τμήμα σπουδών στη ΣΕΘΑ, επιχειρησιακής σχεδίασης στην ΑΔΙΣΠΟ και το σχολείο πληροφοριών.

Συμφωνήθηκε η διατήρηση ανταλλαγής των επισκέψεων υψηλού επιπέδου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, υπεγράφη το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) μεταξύ των δύο κρατών.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε, επιπλέον, την έδρα της 6ης τεθωρακισμένης Μεραρχίας και τη Διοίκηση Αντιαεροπορικής Άμυνας του Πεκίνου καθώς και τη Ναυτική Διοίκηση της Σανγκάης πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του.

By