Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ενδεχόμενο «πρόσκλησης» Τσίπρα στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης

Αθήνα και τρόικα συμφωνούν στην εκτίμηση ότι το δημοσιονομικό κενό περιορίζεται κάτω από τα 2 δισεκ. ευρώ

tsipras deth-4

Το ενδεχόμενο να κληθεί σε συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας για να ενημερωθεί για όλο το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ώστε να τεθεί προ των ευθυνών του συζητάνε σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και τρόικα συμφωνούν στην εκτίμηση ότι το δημοσιονομικό κενό περιορίζεται κάτω από τα 2 δισεκ. ευρώ, ενώ παραμένει ως έχει η ρύθμιση που ψηφίστηκε για τις 100 δόσεις.

Παράλληλα οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην επέκταση των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο, καθώς συμφωνήθηκε και η καθιέρωση της πλειοψηφίας του 50%+1 για την προκήρυξη απεργιών στα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και τη θεσμοθέτηση του λοκ άουτ.

Ακόμη, προσέγγιση φαίνεται να υπάρχει στην καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιου, το περαιτέρω άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και αλλαγές στον ΦΠΑ στα νησιά, τις οποίες όμως η κυβέρνηση παραπέμπει για το τέλος του 2015.

Επίσης, συμφωνήθηκαν και επιμέρους παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό που αφορούν την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στους ασφαλισμένους του ίδιου φορέα.

Διαψεύδει το προσκλητήριο προς τον Αλέξη Τσίπρα η κυβερνητική εκπρόσωπος

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δεν διέψευσε τις σκέψεις που γίνονται για πρόσκληση στον κ. Τσίπρα για συνάντηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι θετικό να γίνονται βήματα διαλόγου». Είπε όμως ότι υπάρχει ενημέρωση, όλοι γνωρίζουν ότι βρισκόμαστε σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, και διερωτήθηκε: «τι πιστεύετε ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες η πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου;. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας».

By