Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ενεργειακά δαχτυλίδια στη Σελήνη για τη Γη

Ιάπωνες επιστήμονες σχεδιάζουν την ενεργειακή τροφοδοσία της Γης με ένα πρωτοποριακό σχέδιο από τη Σελήνη

Shimizus671_443

Ένα εξαιρετικά μεγαλεπήβολο σχέδιο για την τροφοδοσία της Γης με ενέργεια από τη Σελήνη έχει η ιαπωνική Shimizu Corporation, η οποία προτείνει την κατασκευή ενός «δαχτυλιδιού» από ηλιακούς συλλέκτες γύρω από τον ισημερινό της Σελήνης, που θα μεταδίδουν την ενέργεια την οποία συλλέγουν σε σταθμούς στον πλανήτη μας μέσω λέιζερ και μικροκυμάτων.
Σύμφωνα με τα σχέδια της Shimizu (Luna Ring), η κατασκευή του γιγαντιαίου «δαχτυλιδιού» θα γίνει από ρομπότ, με ανθρώπους μόνο στον ρόλο των επιβλεπόντων. Τα εν λόγω ρομπότ θα ελέγχονται επί 24ώρου βάσεως από τη Γη και θα εκτελούν όλα τα καθήκοντα όσον αφορά στην κατασκευή του «δαχτυλιδιού» (ισοπέδωση εδάφους, εκσκαφές κ.α.). Η εταιρεία τονίζει ότι σεληνιακά υλικά θα χρησιμοποιηθούν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό γίνεται για το εγχείρημα, σε κάποιες περιπτώσεις σε συνδυασμό με υλικά που έχουν μεταφερθεί από τη Γη. Η συναρμολόγηση μηχανημάτων θα μπορούσε να γίνει στο Διάστημα και στη συνέχεια να ακολουθήσει προσεδάφιση στην επιφάνεια της Σελήνης για εγκατάσταση.

Όπως σημειώνεται από την εταιρεία, οι ηλιακοί συλλέκτες θα τοποθετηθούν γύρω από τον ισημερινό έτσι ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής μετάδοση ενέργειας στη Γη. Το «δαχτυλίδι» θα έχει συνολική διάμετρου 11.000 χιλιομέτρων και πλάτος που θα μπορούσε να ξεκινήσει από λίγα χιλιόμετρα και να φτάσει μέχρι και τα 400. Η ενέργεια θα μεταφέρεται μέσω καλωδίων σε ειδικούς «σταθμούς μετάδοσης». Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει το σχέδιο είναι ο «συνεχής» χαρακτήρας που θα είχε ένα τέτοιο εγχείρημα όσον αφορά στη συλλογή και μετάδοση ενέργειας, καθώς στη Σελήνη δεν υπάρχει «καιρός». Σύμφωνα με την εταιρεία, η κατασκευή ενός τέτοιου φιλόδοξου έργου θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2035.

Σύμφωνα με τον Τετσούζι Γιοσίντα, στέλεχος της εταιρεία υπεύθυνο για τη διαστημική ανάπτυξη, ένα τέτοιο εγχείρημα θα συνεισέφερε σημαντικά στη μείωση, μέχρι και εξάλειψη της εξάρτησης της ανθρωπότητας από ορυκτά καύσιμα ή βιομάζα, καθώς όλη η ενέργεια θα «εισάγεται» από τη Σελήνη.
Αν και η εταιρεία δεν έχει παρουσιάσει εκτιμήσεις σχετικά με το κόστος που θα είχε ένα τέτοιο εγχείρημα, η Shimizu Corporation σκοπεύει να αναπτύξει τεχνολογίες προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της στο Διάστημα στο προσεχές μέλλον.

By