Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«’Ενεση» 1 δισ. ευρώ στην οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων επενδύει στην  ελληνική οικονομία.

-Του Χρυσόστομου Τσούφη-

euromoneyΠερισσότερα από 1 δισ. θα επενδύσει φέτος στην ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων σύμφωνα με τους αντιπροέδρους της Dario Scannapieco, και Mihai Tanasescu.

Ήδη έχει εγκριθεί η χορήγηση δανείου 650 εκ. ευρώ για τους αυτοκινητόδρομους, ενώ επιπλέον 200 εκ. ευρώ θα δοθούν για την Ολυμπία οδό. Τον Απρίλιο αναμένονται ακόμη 250 εκ. Ευρώ που θα κατευθυνθούν στο ΜΕΤΡΟ της Αθήνας.

Επίσης, τον Απρίλιο αναμένεται να τεθεί για πρώτη φορά στα χρονικά της Τράπεζας πρόγραμμα ενίσχυσης και χρηματοδότησης εξωτερικού εμπορίου ύψους 500εκ. ευρώ.

Η ηγεσία της Τράπεζας επενδύσεων υπενθύμισε ότι ήδη το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρομεσαίων επιχειρήσεων που λειτουργεί από πέρυσι έχει υπογράψει συμβάσεις ύψους 150 εκατ.,  ενώ συνολικά έως το 2015 μπορεί να παρέχει εγγυήσεις έως 1 δισ. ευρώ.

Εκτός από τη χρηματοδότηση , η ΕΤεΠ προσφέρει και τεχνικές συμβουλές στη χώρα. Ειδικότερα: 

–         Δύο εμπειρογνώμονες στους τομείς των μεταφορών και του περιβάλλοντος παρέχουν τεχνική υποστήριξη με σκοπό να διευκολυνθεί η ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων στους αντίστοιχους τομείς

– Επιπλέόν ένας εμπειρογνώμονας αποσπασμένος από την ΕΤΕπ στο υπουργείο Ανάπτυξης παρέχει συμβουλές σχετικά με την υλοποίηση του δανείου ύψους 2 δις. ευρώ για το 2013-2015που συγχρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ και τα Διαρθρωτικά Ταμεία

Παράλληλα, συν τω χρόνω η Τράπεζα αναμένεται να ενεργοποιήσει στην Ελλάδα και το πρόγραμμαJaspers που θα σημάνει αύξηση των πόρων που κατευθύνονται για την τεχνική υποστήριξη.

 

 

 

By