Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ενιαίο μέτωπο αντιδράσεων στο φόρο ακινήτων

ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γαλάζιοι βουλευτές οργανώνονται κατά του ενιαίου φόρου ακινήτων

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, καθώς μετά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου και την επιστροφή των βουλευτών στη βάση τους οι αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να λάβουν το χαρακτήρα γενικευμένης… αντίστασης.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τον Αντώνη Σαμαρά να δώσει εξηγήσεις για τον φόρο ακίνητων, ο οποίος κάνει λόγο νέα επιχείρηση κλοπής εισοδήματος και δήμευσης της περιουσίας των πολιτών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό που κατέθεσε στη Βουλή ζητά να σταματήσει επιτέλους η λεηλασία της μεσαίας τάξης και του κόσμου της εργασίας. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρεται στα φορολογικά νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία τρία χρόνια από τη Βουλή που όλα είχαν ως στόχο την οικονομική αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων και τονίζει ότι την ώρα που επικρατεί φορολογική ασυλία του μεγάλου πλούτου και των εξωχώριων εταιριών, η γνώριμη συνταγή της μνημονιακής πολιτικής αποθεώνεται στα νέα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών.

Από τη γαλάζια πλευρά, τελευταίο «χτύπημα» ήταν το άρθρο του Βύρωνα Πολύδωρα στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook, με το οποίο δηλώνει: «Η φορολόγηση-δήμευση των χωραφιών μας δεν περνάει». Είχε προηγηθεί η δήλωση του Προκόπη Παυλόπουλου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», όπου άφηνε υποννοούμενα αντισυνταγματικότητας, αλλά και οι προειδοποιήσεις των Μιχάλη Ταμήλου και Αργύρη Ντινόπουλου πως με την παρούσα μορφή το σχέδιο που έχει δώσει προς διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών δύσκολα θα περάσει από τη Βουλή.

Από το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να πείσουν τους -σε λεκτικό επίπεδο προς το παρόν- «αντάρτες» ότι ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων είναι δικαιότερος, καθώς φορολογούνται περισσότεροι λιγότερο, καθώς και ότι τα συμφωνηθέντα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν για να μην τεθεί και πάλι στο τραπέζι μείωση μισθών και συντάξεων.

Δύσκολα όμως μπορούν να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι – όπως λένε οι εξοργισμένοι βουλευτές- ουσιαστικά μονιμοποιείται το χαράτσι έστω και με διαφορετικό τρόπο είσπραξης. Η φορολόγηση των αγροτεμαχίων έστω με μικρή επιβάρυνση είναι ένα ακόμη από τα σημεία που επισύρουν την μήνιν των βουλευτών, καθώς θεωρούν ότι ανοίγει το δρόμο για μελλοντική φοροκαταιγίδα, ενώ άλλωστε οι προερχόμενοι από την επαρχία αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση από τους ψηφοφόρους.

“Αλλα σημεία τριβής είναι ο φόρος στις σχολάζουσες γαίες, ο αυξημένος συντελεστής στα αδόμητα οικόπεδα και ο υψηλός φόρος σε χωράφια, όπου υπάρχει έστω μία αποθήκη.

Οι διαφωνούντες γαλάζιοι ετοιμάζονται να καταθέσουν υπόμνημα με προτάσεις για αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων και ζητούν σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ.

Απόσυρση του ενιαίου φόρου ακινήτων ζητά η Παπαρήγα 

KKE PAPARIGAΜε επίκαιρη ερώτηση της προς τον πρωθυπουργό που κατέθεσε στη Βουλή η Α. Παπαρήγα τον καλεί να τοποθετηθεί στο αίτημα της αποκλειστικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και της αύξησης της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Ειδικότερα, κάνει λόγο για νομοσχέδιο που αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης φοροεπιδρομής ενάντια στον λαό, μονιμοποιεί το χαράτσι, καταργεί το αφορολόγητο όριο, φορολογεί οποιοδήποτε οίκημα, οικόπεδο, το κάθε αγροτεμάχιο, επιδιώκει να συγκεντρώσει τη γη αλλά και τα ακίνητα σ’ όλο και λιγότερα χέρια.

«Με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει για το 2014 αλλά και για τα επόμενα χρόνια περίπου 3,5 δις ευρώ, όταν τα φορολογικά έσοδα από τα ακίνητα αυξήθηκαν τουλάχιστον έξι φορές, από το 2009», αναφέρει και προσθέτει ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου η κυβέρνηση μεταφέρει νέα φορολογικά βάρη στις πλάτες των εργατικών-λαϊκών οικογενειών και την ίδια ώρα σχεδιάζει νέα μείωση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και του συσσωρευμένου πλούτου.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By