Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ενστάσεις για το επικαιροποιημένο Μνημόνιο στην Κύπρο

Η τρόικα παρέδωσε στη Λευκωσία το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ωστόσο η κυβέρνηση φέρεται να έχει αντιρρήσεις

troika_cyprus800

Η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει ενστάσεις στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο παρέδωσε σήμερα η τρόικα στον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη.

Οι ενστάσεις δεν περιορίζονται μόνο στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών, αλλά και σε άλλα ζητήματα, τα οποία αρμόδιες πηγές χαρακτήρισαν ως «άκρως σημαντικά και ευαίσθητα».

Η κυπριακή κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για να διαμορφώσει εναλλακτικές προτάσεις και εισηγήσεις για όλα τα θέματα στα οποία προκύπτουν διαφωνίες.

Οι βασικές διαφορές

Οι βασικές διαφορές εστιάζονται στο χρονοδιάγραμμα για ιδιωτικοποίηση των τριών μεγάλων ημικρατικών οργανισμών, με πρώτη την Αρχή Τηλεπικοινωνιών, για την οποία η τρόικα να ζητά επιτάχυνση της όλης διαδικασίας. Η Λευκωσία υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει αμέσως η ιδιωτικοποίηση των τριών ημικρατκών, αφού η σχετική μελέτη για τις ιδιωτικοποιήσεις, που ετοιμάζεται από τον οίκο PWC, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Δημοσιονομικό έλλειμμα πέραν του 8% προβλέπει η Κομισιόν

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου, το οποίο αναμένεται να εκτοξευθεί στο 8,3% του ΑΕΠ το 2013, από 6,4% που ήταν το 2012.

Η αύξηση του ελλείμματος αποδίδεται στην αποζημίωση των ταμείων πρόνοιας που είχαν καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα και αντιστοιχούν στο 1,8% του ΑΕΠ.

Για το 2014, το έλλειμμα αναμένεται να παραμείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα με το 2013 (8,4%), ενώ το 2015 αναμένεται να μειωθεί στο 6,3%, συμβαδίζοντας με τους ετήσιους στόχους του μνημονίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει την εκτίμησή της για ύφεση 8,7% το 2013, σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία γέρνουν προς την αρνητική πλευρά.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η αποκλιμάκωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, η διαταραχή στην πιστωτική διαμεσολάβηση και η απομόχλευση στον ιδιωτικό τομέα συνέχισαν να επηρεάζουν αρνητικά την εγχώρια ζήτηση.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει πολλές αντιξοότητες. Η εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να μειώνεται, εν μέσω μείωσης των πιστώσεων και των μισθών παράλληλα με την περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση.

Για το 2014, η Κομισιόν προβλέπει επιβράδυνση της ύφεσης, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 3,9%. Το 2015, θα σηματοδοτήσει την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση και την επιστροφή σε ανάπτυξη, με το ΑΕΠ να αυξάνεται 1,1%. Η ανάπτυξη αναμένεται να επανέλθει το 2015, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, καθώς η ιδιωτική εγχώρια ζήτηση αποκτά δυναμική.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By