Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε ξεκινούν τα Σκόπια

Την πρόταση καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

european parliamentΤην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία η Ευρωβουλή. Την πρόταση καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ρίτσαρντ Χιούιτ, επεσήμανε την ανάγκη  λύσης στο όνομα της ονομασίας το οποίο επισημάνθηκε πως πρέπει να «ξεκινήσουν χωρίς καθυστερήσεις». Η Μαριέττα Γιαννάκου χαρακτήρισε την στάση των Σκοπίων χαρακτήρισε « εγκληματική τη στάση της  κυβέρνησης των Σκοπίων να συνηθίσει τους νέους της χώρας σε καταστάσεις και πεποιθήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα στην οποία επεσήμανε πώς, « Η έκθεση του Ρίτσαρντ Χιούιτ, που παρουσιάστηκε στην Ολομέλεια του ΕΚ, ζητάει το άμεσο άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ. Δε λαμβάνει, όμως, σοβαρά υπόψη την πολιτική κατάσταση στη χώρα και τη μη ουσιαστική πρόοδο στις προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος του ονόματος, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή, όπως τονίζεται επανειλημμένα στα κείμενα «Συμπερασμάτων του Συμβουλίου της ΕΕ». Επομένως, εκτιμώντας ότι δεν είναι δυνατή η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων πριν την επίλυση της διαφοράς για το όνομα, η ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ καταψήφισε την έκθεση προόδου για τη ΠΓΔΜ».

Ipop.gr

By