Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εντείνονται οι ετοιμασίες για είσοδο ιδιωτών στην ενέργεια

Φτηνότερο ρεύμα προς τη βιομηχανία και διεύρυνση των κοινωνικών τιμολογίων στο επίκεντρο

aioliko

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με αντικείμενο τα ενεργειακά και τη συμμετοχή ιδιωτών στη ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην τιμή του φυσικού αερίου. Σε εξέλιξη, όπως είναι γνωστό, βρίσκονται διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom για τη μείωση της τιμής εισαγωγής του καυσίμου σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών. Από πλευράς ΔΕΠΑ τονίζεται ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, δεν αποκλείεται ωστόσο και η εναλλακτική της προσφυγής στη διαιτησία, αν κριθεί σκόπιμο.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν, επίσης, οι δυνατότητες συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους στα επόμενα στάδια, μετά την εισαγωγή, θέμα που σχετίζεται ωστόσο και με τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ στο πλαίσιο του διαγωνισμού που αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί.

Στο ίδιο πλαίσιο συζητήθηκε το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις Εταιρίες Παροχής Αερίου, ύστερα από την πρόταση της τρόικας να καταργηθεί το μονοπωλιακό καθεστώς διανομής που ισχύει τώρα. Από πλευράς ΥΠΕΚΑ επισημαίνεται ότι η όποια αλλαγή, θα πρέπει να γίνει με σχεδιασμό και σε μεταβατικά στάδια, δεδομένου ότι οι ισχύουσες άδειες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, οπότε υπάρχει ζήτημα έγερσης απαιτήσεων αποζημίωσης από τους επενδυτές.

Μείωση κόστους ενέργειας και σε βιομηχανίες

Για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, σημαντική «ανάσα» αναμένεται με την εφαρμογή των συμβάσεων διακοψιμότητας (σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα), που παρέχει τη δυνατότητα έκπτωσης στα βιομηχανικά τιμολόγια με αντάλλαγμα τον περιορισμό ή τη διακοπή της παροχής ρεύματος προς τις επιχειρήσεις, σε περιόδους που θα κριθεί αναγκαίο και μετά από προειδοποίηση. Η σχετική Υπουργική Απόφαση είναι υπό συζήτηση με την τρόικα, προκειμένου να υπογραφεί και να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

Από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης, όπως ανέφερε άλλωστε και στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, τονίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το ενεργειακό κόστος είναι κομβικής σημασίας για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και ότι, χωρίς να παραγνωρίζονται τα προβλήματα της ΔΕΗ και της αγοράς, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Έρευνες για πετρέλαιο

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρουσίασε, επίσης, τις εξελίξεις σε σχέση με την υπογραφή των συμβάσεων για παραχώρηση των περιοχών Πατραϊκού Κόλπου και Ιωαννίνων για έρευνες πετρελαίου.

Στόχος είναι η υπογραφή να γίνει ως το τέλος του χρόνου, εφόσον συμφωνηθεί το φορολογικό καθεστώς κατά τη διάρκεια.

Διευκολύνσεις σε νοικοκυριά

Εξετάστηκε ακόμη το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ενέργειας, που ξεκινά από τη δυσκολία ή αδυναμία των καταναλωτών να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και μεταφέρεται προς τα πίσω, στους παραγωγούς ενέργειας και τη ΔΕΠΑ που τους προμηθεύει με φυσικό αέριο.

Οι οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ διαμορφώνονται τώρα στα 250 εκατ. ευρώ, ποσό σχετικά χαμηλό σε σχέση με τα 450 εκατ. ευρώ που είχε φτάσει πριν λίγους μήνες. Εξ αυτών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με καθυστέρηση άνω των 60 ημερών κυμαίνονται στα 70 εκατ. ευρώ, μειωμένες επίσης σε σχέση με τα 250 εκατ. ευρώ που είχαν φτάσει το 2012.

Η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε χθες, εφαρμόζει σειρά διευκολύνσεων για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ήδη έχουν ενταχθεί περί τα 2 εκατομμύρια πολίτες) και δεν κόβει το ρεύμα σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων. Η επιχείρηση καλεί επίσης τους κοινωνικούς φορείς, εφόσον περιέρχονται σε γνώση τους περιπτώσεις ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, να ενημερώνουν τις κατά τόπους υπηρεσίες της ΔΕΗ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By