Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εντός της ημέρας το όνομα του Ιταλού πρωθυπουργού

Ο πρόεδρος της Ιταλίας είναι έτοιμος να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

ItalyΜε ταχείς ρυθμούς ολοκληρώθηκε και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων του Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο με τις αντιπροσωπείες των κομμάτων. Πλέον όλα δείχνουν πως ο Ιταλός Πρόεδρος είναι έτοιμος να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μέσα στην ημέρα.

Εκτός απροόπτου, σύμφωνα με το Euronews, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός θα έχει τη στήριξη της κεντροαριστεράς, της κεντροδεξιάς και του κεντρώου σχηματισμού του Μόντι.

Το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο δήλωσε πως θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε πως θα στηρίξει την επιλογή Ναπολιτάνο, αρκεί να την ανακοινώσει σύντομα. Και πρόσθεσε: «Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο επαναλάβαμε τη σταθερή θέση μας. Ότι δηλαδή η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή, μακρόπνοη κυβέρνηση, που θα είναι ικανή να λάβει σοβαρές αποφάσεις και θα έχει τα θεμέλιά της στις ενεργές δημοκρατικές δυνάμεις».

Αντίστοιχη είναι η θέση που παρουσίασαν στον πρόεδρο οι εκπρόσωποι της διχασμένης κεντροαριστεράς.

Ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος Ενρίκο Λέτα παραμένει ένας από τους επικρατέστερους εντολοδόχους πρωθυπουργούς, μαζί με τον Τζουλιάνο Αμάτο που σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης απολαμβάνει της μεγάλης εκτίμησης του Ναπολιτάνο.

Μερίδα υποστηρικτών της κεντροαριστεράς αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο πολιτικής συνεργασίας του κόμματος με την κεντροδεξιά του «Καβαλιέρε».

 

By