Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εν αρχή, η κινητικότητα

Πρώτο πιάτο η κινητικότητα και ειδικότερα οι λίστες των εργαζομένων στα υπουργεία, κατά τη σημερινή διευρυμένη διυπουργική συνεδρίαση.

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Με τη συμμετοχή δέκα υπουργείων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί σήμερα στις δέκα το πρωί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία έχει κληθεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στην σύσκεψη θα μετέχουν ειδικότερα οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Μανιάτης, Υγείας Άδώνης Γεωργιάδης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και εκπρόσωπος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμύνης.

Με τη σημερινή σύσκεψη ο πρωθυπουργός θέλει να σηματοδοτήσει την επιστροφή σε εντατικούς ρυθμούς δουλειάς μετά το σύντομο διάλειμμα του Δεκαπενταύγουστου και να στείλει ένα σαφές μήνυμα τόσο προς υπουργούς όσο και προς βουλευτές, πως δεν θα δεχθεί καθυστερήσεις ή πισωγυρίσματα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. 

Το πρώτο μέτωπο, που θέλει να κλείσει ο πρωθυπουργός, είναι η διαθεσιμότητα, όπου οι λίστες με τους εργαζομένους των υπουργείων προς υπαγωγή σε κινητικότητα πρέπει να βρίσκονται στα χέρια του κ.Μητσοτάκη μέχρι τέλος Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου πως η ανταπόκριση των συναδέλφων του είναι θετική και πως δεν αναμένεται να υπάρξουν χρονοτριβές ή υπουργοί οι οποίοι προσπαθούν να αποφύγουν το δυσάρεστο αυτό καθήκον, όπως παραπονούνταν ο προκάτοχος του Αντώνης Μανιτάκης.

Μέχρι τέλος Αυγούστου εν τω μεταξύ ο κ.Μιχελάκης πρέπει είτε να έχει λάβει τη λίστα της αξιολόγησης από τους ίδιους τους δήμους των δημοτικών υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε διαδημοτική κινητικότητα είτε να την καταρτίσει ο ίδιος εφόσον οι δήμοι δεν ανταποκριθούν και ο κ.Αρβανιτόπουλος να προχωρήσει με το θέμα της κινητικότητας στην ανώτατη εκπαίδευση. Ήδη όμως έχουν αρχίσει οι αντιδράσεις, καθώς στο χώρο της υγείας οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ξεκινούν σήμερα κινητοποιήσεις κατά της κινητικότητας. Ο κ.Γεωργιάδης πάντως επιμένει ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν κανονικά : στις 23 Αυγούστου θα ξεκινήσουν να στέλνονται  τα στοιχεία των υπό μετακίνηση και διαθεσιμότητα υπαλλήλων, στις 31 Αυγούστου θα ξεκινήσει η διαθεσιμότητά τους και στις 16 Σεπτεμβρίου θα είναι στη νέα τους δουλειά.

Συνολικά το Σεπτέμβριο θα κριθεί η τύχη 9.820 δημοσίων υπαλλήλων, εκ των οποίων όπως έχει ομολογήσει ο κ.Μητσοτάκης ένα ποσοστό θα οδηγηθεί τελικά σε απόλυση και οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το δεύτερο αυτό κύμα διαθεσιμότητας θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή. 

Στην κινητικότητα πάντως κουτσά- στραβά τα νούμερα φαίνεται να βγαίνουν, δύσκολα είναι όμως τα πράγματα στην οικονομία, καθώς η τρόικα που θα έλθει στις 21 Σεπτεμβρίου θα ζητήσει απαντήσεις για τα έσοδα, τη μαύρη τρύπα στον ΕΟΠΥΥ, τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την απώλεια εσόδων από τη μη επιβολή του δύο τις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων για τον ΟΑΕΕ. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει και στην αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, που συνδέεται και με τη μείωση προσωπικού και με τις αποκρατικοποιήσεις. Η τρόικα εάν κρίνει ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι στην οικονομία  θα ζητήσει το δημοσιονομικό κενό να καλυφθεί με νέα επιπρόσθετα μέτρα -κάτι που ούτε θέλει να τα σκέφτεται η κυβέρνηση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By