Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εξαγγελίες για νέες δημόσιες επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πρωταγωνιστές της συνάντησης του Ecofin ήταν η Γαλλία και η Γερμανία

eurostat

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. εξαγγέλλουν δημόσιες επενδύσεις για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τη διαφαινόμενη ύφεση. Ωστόσο, η χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων παραμένει αβέβαιη, υποστηρίζει η Deutsche Welle.

Πρωταγωνιστές της συνάντησης του Ecofin ήταν η Γαλλία και η Γερμανία. Η γαλλική οικονομία παρουσιάζει σημεία εξασθένησης, ενώ στη Γερμανία η κυβέρνηση αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη.

Φαίνεται ότι η ανάγκη φέρνει πιο κοντά τις δύο χώρες, οι οποίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν από κοινού την ύφεση με νέα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων. Ενθουσιώδεις ήταν οι σχετικές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος δήλωσε «απόλυτα σύμφωνος με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι χρειάζονται επενδύσεις για την τόνωση της οικονομίας», ενώ διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν θέλει να καταφύγει σε «παλιές συνταγές».

Οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν στις 20 Οκτωβρίου στο Βερολίνο για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα. Πάντως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί να «ρίξει τον πήχη», τονίζοντας ότι τα περιθώρια χρηματοδότησης είναι μάλλον περιορισμένα. «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στις επενδύσεις, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο αν αναλογιστούμε ότι οι δημόσιες δαπάνες έχουν ήδη καθοριστεί δεσμευτικά στον προϋπολογισμό. Επομένως τα περιθώρια δεν είναι τόσο μεγάλα, όσο πιστεύουν κάποιοι που θέλουν να μας δίνουν συμβουλές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

By