Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Εξαγγελίες Μαυραγάνη για λιγότερες φορολογικές δίκες

Για να μειωθεί ο αριθμός των υποθέσεων που διεκπεραιώνονται στα δικαστήρια

mauraganis

Τρεις εξαγγελίες έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΒ με θέμα την «ταχεία απονομή δικαιοσύνης».

Στόχος των τριών εξαγγελιών είναι να μειωθεί ο αριθμός των υποθέσεων που θα καταλήγουν να διεκπεραιώνονται στα φορολογικά δικαστήρια.

Τα τρία μέτρα που εξετάζονται, όπως προκύπτει από την ομιλία του κ. Μαυραγάνη είναι τα εξής:

1.Η επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος μέσα στο οποίο η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΓΓΔΕ θα οφείλει να αποφαίνεται επί των ενδικοφανών προσφυγών. Η διαδικασία διοικητικής επίλυσης των φορολογικών διαφορών για οποιαδήποτε πράξη της διοίκησης αμφισβητεί ο φορολογούμενος, προβλέπει ότι οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να εκδίδονται μέσα σε 60 ημέρες. «Λόγω όμως του μεγάλου όγκου των ενδικοφανών προσφυγών και της δυσχέρειας της διοίκησης να τις επεξεργάζεται εντός του διαστήματος, εξετάζεται η πιθανότητα επιμήκυνσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυραγάνης.

2.«Η δυνατότητα πρόβλεψης ενός ενδιάμεσου σταδίου μετά τη λήξη της ενδικοφανούς διαδικασίας και πριν την εκδίκαση από τα αρμόδια δικαστήρια είναι επίσης μια εκδοχή που εξετάζεται» υποστήριξε ο κ. Μαυραγάνης.

3.Τρίτο μέτρο σύμφωνα με τον υφυπουργό είναι «προσφυγή για την ακύρωση διάταξης της φορολογικής νομοθεσίας να εξετάζεται μόνο αν ο προσφεύγων επικαλείται και αποδεικνύει βλάβη.

By