Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Εξαγωγές φυσικού αερίου ευελπιστεί να ξεκινήσει η Κύπρος το 2020

«Τεράστια τα οφέλη για την οικονομία της Κύπρου»

cyprus gas 01Άνεμος αισιοδοξίας πνέει στην Κύπρο μετά το επιτυχημένο άναμμα της φλόγας στη δοκιμαστική παραγωγή κυπριακού φυσικού αερίου από τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Τα τεχνικά προβλήματα ξεπεράστηκαν και η δοκιμαστική παραγωγή συνεχίζεται χωρίς προβλήματα και θα ολοκληρωθεί τις πρώτες μέρες της ερχόμενης εβδομάδας» δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου, Χαράλαμπος Έλληνας.

«Ελπίζουμε να αρχίσουμε την κατασκευή του τερματικού σταθμού το 2016 και να είμαστε σε θέση να εξαγάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο στις αρχές του 2020» λέει και προσθέτει: «Φιλοδοξία μας είναι να γίνει το Βασιλικό, όπου ο τερματικός σταθμός υγροποίησης του φυσικού αερίου, θα κατασκευαστεί κόμβος για όλη την περιοχή. Είμαστε σε συνομιλίες και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τον Λίβανο και το Ισραήλ».

Ο πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων σημειώνει ότι με τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η οικονομία της Κύπρου, η εξαγωγή φυσικού αερίου και τα οφέλη από αυτή θα έχουν τεράστια σημασία για τη χώρα.

Εξάλλου, «σύμβολο αισιοδοξίας» χαρακτήρισε το άναμμα της φλόγας από τη μεριά του, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Ι. Μανιάτης, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ αναφερόμενος στις κινήσεις της ελληνικής πλευράς στον ενεργειακό τομέα σημείωσε: «Προχωρούμε συστηματικά, με υπομονή και σταθερότητα τις έρευνες υδρογονανθράκων».

Αναφερόμενος, δε, στα ενεργειακά αποθέματα της Αν. Μεσογείου, διεμήνυσε πως «πρέπει να αποτελέσουν παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας για την ευρύτερη περιοχή».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By