Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εξαιρέσεις στο πλαφόν των συνταγογραφήσεων φέρνει το υπ. Υγείας

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και τα ακριβά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες μπαίνουν εκτός πλαφόν

ygeia800_600

Εξαιρέσεις από την εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει πλαφόν στη συνταγογράφηση των γιατρών προωθεί το υπουργείο Υγείας. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ισχύσει την ερχόμενη εβδομάδα – την επεξεργάζεται ήδη ο ΕΟΠΥΥ – και θα ενσωματωθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την ΗΔΙΚΑ.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, από τα ασφυκτικά όρια της συνταγογράφησης πρόκειται να εξαιρεθούν οι νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι συνταγογραφούν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία ή στα επείγοντα του νοσοκομείου όπου απασχολούνται. Παράλληλα, εκτός πλαφόν θα τεθούν και τα ακριβά φάρμακα που προορίζονται κατά κύριο λόγο για πολύ σοβαρές παθήσεις – τα αντικαρκινικά φάρμακα καθώς και εκείνα για τους μεταμοσχευθέντες και ανοσοκατασταλμένους είναι οι δυο βασικές κατηγορίες φαρμάκων που δε θα υπολογίζονται στη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη κάθε γιατρού που συνταγογραφεί μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Το σχετικό μέτρο ενεργοποιήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ωστόσο εκ των υστέρων οι αρμόδιοι διαπίστωσαν ότι χρειαζόταν διορθωτικές κινήσεις, καθώς ο περιορισμός της φετινής συνταγογράφησης στο 80 τοις εκατό του αντίστοιχου διαστήματος του 2013 για κάθε γιατρό μάλλον δημιουργούσε προβλήματα παρά έλυνε.

Εκτός του ότι τίθενται ουσιαστικά εκτός του συστήματος με αυτόν τον τρόπο πολλοί ασθενείς που αναγκάζονται να λαμβάνουν ακριβά φάρμακα αφού δεν είναι «επιθυμητοί» απο τους γιατρούς, αυτό που διαπιστώθηκε μετά την ισχύ του μέτρου αφορά τις ανισότητες στα πλαφόν των γιατρών. Γιατρός παθολόγος στην Αττική για παράδειγμα έχει κατά μέσο όρο πλαφόν συνταγών έως και 3.000 ευρώ τον μήνα, ενώ στην περιφέρεια αντίστοιχος γιατρός αγγίζει τα 20.000 ευρώ τον μήνα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

(Visited 1 times, 1 visits today)
By