Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εξελίξεις στην Αλβανία μετά την σύλληψη του κεντρικού τραπεζίτη

Συνεχείς επαφές του προέδρου με τον πρωθυπουργό

o-dioikitis-tis-kentrikis-trapezas-tis-albanias-arntian-foulani

Οι εξελίξεις στην Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας (ΒοΑ) έπειτα από τη σύλληψη του διοικητή της Άρντιαν Φουλάνι, ήταν το θέμα της συνάντησης που είχαν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπουγιάρ Νισάνι και Έντι Ράμα, αντίστοιχα.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας στη συνέχιση των εργασιών της Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Επίσης, υπογράμμισαν πως τα περαιτέρω βήματα στην κατεύθυνση ομαλοποίησης της λειτουργίας του Ιδρύματος προϋποθέτουν δύο βασικούς παράγοντες, την ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας και την εγγύηση των υψηλών προτύπων επαγγελματισμού στη διοίκησή της.

Η συνάντηση έγινε έπειτα από τη σύλληψη του Φουλάνι, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 6,6 εκατ. δολαρίων από έναν υπάλληλο του Ιδρύματος, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα.

foulani_sullhpsh

Εξάλλου, ο κ. Ράμα είχε συναντήσεις με μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, με τα οποία συζήτησε θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση και την ανάγκη συνέχισης της ομαλής λειτουργίας του Ιδρύματος.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης και με την Ελιζαμπέτα Γκιόνι, α” αναπληρώτρια διοικητή, στην οποία -έπειτα από την απόφαση που έλαβε (στις 6 Σεπτεμβρίου) το Εποπτικό Συμβούλιο να προτείνει στη Βουλή την παύση Φουλάνι- ανατέθηκαν τα καθήκοντα διοίκησης του Ιδρύματος.

Στη συνάντησή του με την κ. Γκιόνι, ο κ. Ράμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κεντρική Τράπεζα θα εξέλθει από αυτή τη «δοκιμασία» περισσότερο ασφαλής.

Το Εποπτικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την πλήρη στήριξή του στην α” αναπληρώτρια διοικητή και καλωσόρισε τα μέτρα που ελήφθησαν απ” αυτήν, για τη διασφάλιση της ομαλής συνέχισης της λειτουργίας του Ιδρύματος.

Το Εποπτικό Συμβούλιο διαβεβαίωσε το κοινό και τις αρχές ότι εκτελεί το σύνολο των λειτουργιών του με τον υψηλότερο βαθμό υπευθυνότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την πλήρη συνεργασία της με την Βουλή και τις αρμόδιες αρχές, με στόχο να επιλυθεί το θέμα και να αποδοθούν ευθύνες, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας.

By