Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΟΠΥΥ: Ενεργοποιείται ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της συνταγογράφησης

Για την αποφυγή των υπερσυνταγογραφήσεων

EOPYY

Ηλεκτρονικό σύστημα που θα παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή τι συνταγογραφούν οι γιατροί σε φάρμακα και εξετάσεις ανά ασφαλισμένο ενεργοποιεί το υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τη Δευτέρα, υπογράμμισε ότι πρόκειται για εργαλείο εξορθολογισμού των δαπανών και ελέγχου.

Ενδεικτικά αναφέρθηκαν παραδείγματα υπερσυνταγογράφησης όπως αυτή οφθαλμιάτρου στην Ηλεία ο οποίος μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2014 έγραψε πανάκριβες εξετάσεις σε ασφαλισμένους ύψους 43.000 ευρώ.

Μάλιστα όπως αποδείχθηκε ο γιατρός εκτελούσε τις εξετάσεις στο ιατρείο του (αυτοπαραπομπές).

Αντίστοιχη περίπτωση, εντοπίστηκε και στη Μακεδονία όπου καρδιολόγος συνταγογράφησε μέσα σε έξι μήνες εξετάσεις ύψους 156.000 ευρώ

Στελέχη του ΕΟΠΥΥ υπογράμμισαν ότι ο έλεγχος αυτός δεν αποτελεί «κόφτη» για τις απαραίτητες εξετάσεις των ασφαλισμένων, αντίθετα αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια να περιοριστούν μεμονωμένα περιστατικά προκλητικής συνταγογράφησης.

Προς το παρόν μόνο οι ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ έχουν πρόσβαση στο νέο αυτό ηλεκτρονικό σύστημα, όμως από 1.1.2015 και οι ασφαλισμένοι με ειδικό κωδικό θα έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελό τους.

By