Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ιδιωτικές Κλινικές : Απειλούν τον ΕΟΠΥΥ με επίσχεση εργασίας

Κάνουν λόγο για εφιαλτικό περιβάλλον λειτουργίας τους που δεν επιτρέπει άλλη πίστωση χρόνου πληρωμής των ληξιπρόθεσμων

nosokomeioΣε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οδηγείται ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Κλινικών (ΣΕΚ), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Το υπουργείο Υγείας μας φέρνει μπροστά σε ένα νέο εκβιαστικό τετελεσμένο, γεγονός που παραβιάζει ευθέως ακόμα μια φορά τις ισχύουσες συμβάσεις μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικών κλινικών»,σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ακόμη ότι «το εφιαλτικό περιβάλλον λειτουργίας των Ιδιωτικών Κλινικών δεν επιτρέπει ουδεμία άλλη πίστωση χρόνου πληρωμής των ληξιπρόθεσμων, αλλά και ουδεμία συζήτηση για ενδεχόμενη περικοπή στην τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.»

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών:

«Σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών αναστέλλοντας την, με πίστωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του, οδηγούν τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών οι νέες αυθαίρετες και μονομερώς τετελεσμένες αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας μας φέρνει μπροστά σε ένα νέο εκβιαστικό τετελεσμένο γεγονός που παραβιάζει ευθέως ακόμα μια φορά τις ισχύουσες συμβάσεις μεταξύ Ε.Ο.Π.Υ.Υ και Ιδιωτικών Κλινικών. Αντί να δοθούν λύσεις στα προβλήματα και στις οφειλές που συσσωρεύονται τα τρία τελευταία χρόνια συνεχίζεται και πάλι η λανθασμένη, άδικη, επιπόλαιη και πρόχειρη, ισοπεδωτική  πολιτική. Πολιτική που οδηγεί τις Ιδιωτικές Κλινικές και τους εργαζομένους τους σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο.

Θεωρούμε ότι η ανακοίνωση των μέτρων του Υπουργείου Υγείας, περί claw back στις υπηρεσίες που παρέχουν οι Ιδιωτικές Κλινικές για τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ δίνει τη χαριστική βολή σε αυτή τη συνεργασία. Είναι κατάφωρη απόδειξη της ανεφάρμοστης προχειρότητας και των κινήσεων εντυπωσιασμού με τις οποίες η Πολιτεία αντιμετωπίζει το μείζον θέμα της Υγείας στην Ελλάδα αντί να λειτουργήσει συντεταγμένα και να τιμήσει τις συμφωνίες που η ίδια έχει συνάψει. Παράλληλα, οι αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας, που στερούνται παντελώς νομιμότητας, εκθέτουν τη χώρα διεθνώς με ένα «αποφασίζω και διατάσσω claw back σε υπηρεσίες» παρά το γεγονός ότι ως γνωστόν το claw back σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο εφαρμόζεται μόνο σε προϊόντα και ποτέ σε υπηρεσίες.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών δεν μπορεί να ανεχθεί πλέον τα νέα εφευρήματα και τις παγκόσμιες πρωτοτυπίες, που διαιωνίζουν την ομηρία του κλάδου και των 25.000 εργαζομένων του. Επιπρόσθετα,  ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών δηλώνει με σαφήνεια ότι οι συνέπειες που θα έχουν οι βεβιασμένες αυτές αποφάσεις για τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ θα βαραίνει αποκλειστικά και μόνο το Υπουργείο Υγείας που επιλέγει να ξεχνά ότι ο ιδιωτικός τομέας παρέχει το 39% του συνόλου των υπηρεσιών υγείας στη χώρα και μάλιστα στη σημερινή εποχή υποκαθιστά το Δημόσιο σε καίριους τομείς όπως είναι η κάλυψη αναγκών για Μ.Ε.Θ., καρδιοχειρουργικά και πολλά άλλα περιστατικά.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών επαναλαμβάνει ότι ζητά πλήρη διαφάνεια σε ότι αφορά τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ και αμφισβητεί τα δήθεν «στοιχεία» που κατά καιρούς ατύπως έχουν δοθεί στη δημοσιότητα για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Θυμίζουμε ότι επανειλημμένα τα τελευταία δύο χρόνια ζητούμε να μας γνωστοποιηθούν ακόμα και με εξώδικες επιστολές οι οποίες παραμένουν αναπάντητες, τα προϋπολογιστικά και τα απολογιστικά στοιχεία των ετών 2011 για τα τέσσερα βασικά ταμεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επί των οποίων βασίστηκε ο προϋπολογισμός του κατά το 2012. Επίσης ζητήσαμε τα προϋπολογιστικά και τα αναθεωρημένα προϋπολογιστικά, καθώς και τα απολογιστικά του 2012 και του 2013.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών προσέφερε κάθε δυνατή βοήθεια στις προηγούμενες τρεις κυβερνήσεις, δέχθηκε σημαντικότατες αλλαγές στη σύμβαση συνεργασίας που συνάψαμε με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και υποστήριξε επιβαρυντικές για τις εταιρείες μας λύσεις προβλημάτων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Πιστέψαμε αφελώς τις διαβεβαιώσεις για έγκαιρες πληρωμές των υποχρεώσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που όχι μόνο δεν εξόφλησαν τις παλιές οφειλές αλλά οδήγησαν στη δημιουργία νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Η διαρκής χρηματοδότηση της μαύρης τρύπας του Δημοσίου από την Ιδιωτική Υγεία σε βάρος των εργαζομένων, των συνεργατών, των επιχειρήσεων μας αλλά και της κοινωνίας συνολικά έφτασε στο τέλος. Τα προβλήματα και οι αστοχίες στους προϋπολογισμούς του ΕΟΠΠΥ έχουν ονοματεπώνυμο. Εκεί θα πρέπει να αναζητηθούν και οι ευθύνες και να αποδοθεί η τιμωρία, σε πρόσωπα και όχι σε έναν ολόκληρο κλάδο που εκβιάζεται και εμπαίζεται διαρκώς με λογιστικά τρικ και κλεφτοπόλεμο με την Τρόικα.

Το εφιαλτικό περιβάλλον λειτουργίας των Ιδιωτικών Κλινικών δεν επιτρέπει ουδεμία άλλη πίστωση χρόνου πληρωμής των ληξιπρόθεσμων, αλλά και ουδεμία συζήτηση για ενδεχόμενη περικοπή στην τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ο Ιδιωτικός Τομέας Υγείας πρέπει να πάψει να επιβαρύνεται με τα σφάλματα και τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Τα ελλείμματα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν οφείλονται στις Ιδιωτικές Κλινικές, οι οποίες ακόμα και αν προσέφεραν εντελώς δωρεάν τις υπηρεσίες τους προς τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν θα περιόριζαν τα τεράστια ελλείμματά του.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας απλώς διαιωνίζουν τα προβλήματα και τα αδιέξοδα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τα οποία επιβάλλουν ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση.

Αναμένουμε ότι  έστω και την τελευταία στιγμή θα υπάρξουν ευήκοα ώτα που θα δώσουν τη δέουσα σημασία στις εκκλήσεις μας. Θα αντιληφθούν, ότι δεν μας ικανοποιεί η από μέρους τους αναγνώριση περί κατάφορης αδικίας των μέτρων, όταν αυτή συνοδεύεται με ασαφείς υποσχέσεις και τεράστιες περικοπές. Θα αντιληφθούν, ότι επιτέλους δεν αντέχουμε άλλα τετελεσμένα γεγονότα. Ευχόμαστε να  κάνουν ότι απαιτείται, άλλως, δηλώνουμε κατηγορικά ότι θα βαδίσουμε στο μονόδρομο που μας οδηγούν, δηλαδή της επίσχεσης παροχής των υπηρεσιών μας στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ».

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By