Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επίθεση αυτοκτονίας σε εκλογικό κέντρο στο Αφγανιστάν

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι βομβιστές αυτοκτονίας εισήλθαν στο κτίριο όπου στεγάζεται το εκλογικό κέντρο και πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν

taliban

Βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε ένα κτίριο στο οποίο στεγάζεται ένα εκλογικό κέντρο, κοντά στην οικία του προεδρικού υποψήφιου Άσραφ Γάνι στην Καμπούλ και αντάλλαξαν πυροβολισμούς με τους φρουρούς που φυλούσαν την κατοικία του, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Περισσότερο από μία ώρα μετά τις αρχικές εκρήξεις, εξακολουθούσαν να ακούγονται πυροβολισμοί από την περιοχή, η οποία έχει αποκλειστεί από την αστυνομία.

Αρχικά η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι οι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον του σπιτιού του Γάνι, όμως αργότερα ένας συνεργάτης του δήλωσε ότι η επίθεση ξεκίνησε από ένα γειτονικό κτίριο στο οποίο στεγάζεται ένα εκλογικό κέντρο.

«Η επίθεση είχε στόχο ένα εκλογικό κέντρο δίπλα στο σπίτι του δρ. Άσραφ Γάνι. Το σπίτι του επίσης δέχθηκε επίθεση από τους δράστες. (Ο Γάνι) δεν βρίσκεται στην οικία του, όμως εκεί είναι η οικογένειά του», σημείωσε ο συνεργάτης του.

Σύμφωνα με το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών, σημειώθηκαν δύο εκρήξεις και ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι βομβιστές αυτοκτονίας εισήλθαν στο κτίριο όπου στεγάζεται το εκλογικό κέντρο και πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν.

«Ένας αριθμός βομβιστών αυτοκτονίας επιτέθηκε σε ένα σημαντικό εκλογικό κέντρο στην καρδιά της Καμπούλ», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Η επίθεση ξεκίνησε με μια πολύ ισχυρή έκρηξη και στη συνέχεια ένας αριθμός ανθρώπων εισήλθαν (στο κτίριο) με βαρέα και ελαφρά όπλα».

Ο Γάνι λίγο μετά την επίθεση ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Μόλις έφτασα στη συγκέντρωση στην Γκάρντεζ, ένα τεράστιο πλήθος δεκάδων χιλιάδων». Η Γκάρντεζ είναι μια επισφαλής περιοχή νότια της Καμπούλ.

Ο Γάνι είναι πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει επιλέξει τον ισχυρό ουζμπέκο πρώην πολέμαρχο Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ ως συνυποψήφιο για τη θέση του αντιπρόεδρου.

Η αφγανική πρωτεύουσα έχει τεθεί σε συναγερμό ενόψει της διεξαγωγής στις 5 Απριλίου των προεδρικών εκλογών, τις οποίες οι Ταλιμπάν έχουν απειλήσει να εμποδίσουν με μια εκστρατεία βομβαρδισμών και δολοφονιών.

Σε ένα ξεχωριστό συμβάν τρεις βομβιστές αυτοκτονίας εισέβαλαν σε ένα κατάστημα της τράπεζας Kabulbank, μια από τις μεγαλύτερες στο Αφγανιστάν, στην ανατολική επαρχία Κουνάρ και σκότωσαν τρεις φρουρούς, ενώ δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

By