Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Επίθεση Economist κατά των αποφάσεων στο Eurogroup

Αυτοκαταστροφικό το σχέδιο για την Κύπρο.

 

anastasiadisΣκληρή κριτική κατά των αποφάσεων που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ασκεί για μια ακόμα φορά ο Economist. Κοντόφθλαμο, αυτοκαταστροφικό και άδικο χαρακτηρίζει το σχέδιο για τη διάσωση της Κύπρου και ειδικά ό,τι έχει να κάνει με τη φορολόγηση καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, που θεωρούνται ασφαλής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο του περιοδικού, η επιβολή «κουρέματος» 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ήταν σχετικά αναμενόμενη, καθώς το τελευταίο διάστημα γινόταν η σχετική συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά «η πολιτική του να σωθούν εύποροι Ρώσοι με τα χρήματα που θα δάνειζαν οι λιτοί Γερμανοί δεν θα πήγαινε πολύ μακριά».

Τα πράγματα αλλάζουν, όμως, για τις περιπτώσεις καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, που θα φορολογηθούν με 6,75%. Ο Economist εκτιμά ότι η απόφαση είναι λανθασμένη για τρεις λόγους. Καταρχήν, δημιουργούνται και πάλι φόβοι ότι η κρίση χρέους θα πάρει νέες διαστάσεις. Για πρώτη φορά οι καταθέτες, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν μείνει αλώβητοι από την κρίση χρέους, καλούνται αναγκαστικά να συμβάλουν.

Ο δεύτερος λόγος για τον Economist έχει να κάνει με την αρχή της ισότητας. Μπορεί η συμφωνία να πλασάρεται με την αρχή της δικαιοσύνης, ωστόσο, πρόκειται για μια πολύ επιλεκτική δικαιοσύνη.

Ο τρίτος λόγος είναι στρατηγικός. Η απόφαση για την Κύπρο, συνεχίζει το περιοδικό, δεν έχει συνοχή. Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είχε ηρεμήσει για ένα διάστημα, κυρίως χάρη στην ετοιμότητα της ΕΚΤ να παρέμβει σε χώρες που έχουν ανάγκη. Το τίμημα για αυτό ήταν ασφαλώς τα προγράμματα λιτότητας. Όμως το τίμημα πλέον έγινε ακριβότερο και το δίχτυ ασφαλείας για την ΕΚΤ λεπτότερο.

Τέλος, ο Economist σημειώνει ότι η απόφαση αυτή απομακρύνει την ΕΕ από τις θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται για να τελειώσει μια και καλή η κρίση χρέους.

 

 

By