Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Επίσημη πρώτη για την ελληνική προεδρία της ΕΕ

«Πρωταρχικός στόχος της Ελληνικής Προεδρίας είναι η επίτευξη απτών αποτελεσμάτων σε μια σειρά εκκρεμών ζητημάτων», τόνισε σχετικά ο Αντώνης Σαμαράς

Greek presidency

Tην προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2014 αναλαμβάνει από σήμερα 1η Ιανουαρίου η Ελλάδα, ύστερα από το πέρας της Λιθουανικής Προεδρίας.

«Πρωταρχικός στόχος της Ελληνικής Προεδρίας είναι η επίτευξη απτών αποτελεσμάτων σε μια σειρά εκκρεμών ζητημάτων», τόνισε σχετικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε παρέμβαση του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Για να προσθέσει ότι «καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, διασφαλίζοντας το κοινό μας νόμισμα μέσω της εμβάθυνσης της ΟΝΕ και αντιμετωπίζοντας την ύφεση και την ανεργία μέσω της ενίσχυσης της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, προκλήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια στα εξωτερικά μας σύνορα, μας αναγκάζουν να ασχοληθούμε διεξοδικά με ζητήματα μετανάστευσης, τόσο όσον αφορά τους νόμιμα αιτούντες άσυλο όσο και τους παράνομους μετανάστες».

Αναλυτικά οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας:

A) Προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της συνοχής. Ειδικότερα:

Ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου  σχετικά με την ενίσχυση του προσανατολισμού στην ανάπτυξη τμήματος του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Προώθηση της ολοκλήρωσης της Πράξης για την Ενιαία Αγορά Ι και ΙΙ, με έμφαση στην εγκατάσταση ευρυζωνικών δικτύων υψηλής ταχύτητας, την ηλεκτρονική τιμολόγηση δημόσιων συμβάσεων, καθώς σε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μας φέρουν εγγύτερα σε μια πραγματικά ενιαία ψηφιακή αγορά μέχρι το 2015, όπως πολύ ορθά το έθεσε ο Herman στην επιστολή του.

Υλοποίηση αποφάσεων για την αύξηση της δανειοδοτικής ικανότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τους βασικούς φορείς παροχής θέσεων εργασίας στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Υλοποίηση της Πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας για το πιο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού μας.

Ανάληψη δράσης στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου ώστε να επιταχυνθούν οι συνομιλίες που αφορούν Εμπορικές Συμφωνίες με τις ΗΠΑ και άλλους στρατηγικούς εταίρους.

(Β) Εμβάθυνση της ενοποίησης, και ιδιαίτερα της ΟΝΕ, με την προώθηση πολιτικών και δράσεων για την κάλυψη των ελλειμμάτων στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, που βγήκαν στην επιφάνεια στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Όσον αφορά στην Τραπεζική Ένωση, η Ελληνική Προεδρία θα στηριχθεί και θα ενισχύσει την πολιτική συμφωνία σχετικά με τον κανονισμό του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM) που επετεύχθη χθες στο Συμβούλιο. Η επίτευξη συμφωνίας στον τρίλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη θέσπιση του SRM αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Προεδρίας μας. Συγχαίρουμε την Λιθουανική Προεδρία για τα εξαίρετα αποτελέσματα που πέτυχε στην θέσπιση οδηγιών σχετικά με την τραπεζική ανάκαμψη και την εγγύηση καταθέσεων. Ταυτόχρονα, θα προωθήσουμε, ως ζήτημα προτεραιότητας, θέματα που σχετίζονται με την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή, καθώς και τον Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών.

Σχετικά με την εμβάθυνση της ΟΝΕ, στόχος μας είναι να θέσουμε τα θεμέλια μιας καλά συντονισμένης ΟΝΕ, με τη σωστή ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής σταθερότητας και αλληλεγγύης καθώς και τη θεσμική αυτοτέλεια των μελών της. To έργο μας θα βασιστεί στα σημερινά Συμπεράσματα σχετικά με τις Συμπράξεις για την Ανάπτυξη, τις Θέσεις Απασχόλησης και την Ανταγωνιστικότητα, που στηρίχθηκαν στον Οδικό Χάρτη του Ηerman και το Σχέδιο Στρατηγικής της Επιτροπής.

greek-presidencyfoto

(Γ) Μετανάστευση, διαχείριση συνόρων και κινητικότητα των πολιτών της Ένωσης στο πλαίσιο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η ανάπτυξη ενός χώρου Ελευθερίας, Δικαιοσύνης και Ασφάλειας αποτελεί μείζονα στόχευση της ελληνικής Προεδρίας. Η προσέγγισή μας έχει 3 στόχους: (α) αποφυγή/μείωση της παράνομης μετανάστευσης με αποδοτικό τρόπο, που θα διασφαλίζει παράλληλα τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων λαθρεμπορίας και παράνομης διακίνησης προσώπων (β) βελτίωση και καλύτερη οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης και της υποβοηθούμενης κινητικότητας (γ) συντονισμός αποτελεσματικών πολιτικών επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών δ) ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ μετανάστευσης και ανάπτυξης μέσω της προσέλκυσης μορφωμένων και ταλαντούχων ανθρώπινων πόρων.

Δ) Θαλάσσιες Πολιτικές της ΕΕ- Οριζόντια Θεματική

Η ελληνική Προεδρία θα εισαγάγει μια οριζόντια στρατηγική που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις Θαλάσσιες Πολιτικές της ΕΕ. Κεντρική ιδέα της θεματικής αυτής είναι ο επαναπροσδιορισμός και η επανεκκίνηση της Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ σε όλες τις εκφάνσεις της, πέραν των αναπτυξιακών πτυχών. Στόχος είναι η υιοθέτηση κειμένου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου του 2014 για τη Θαλάσσια Στρατηγική, με έμφαση στην Ασφάλεια και την Ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της Ενέργειας.

Για τα ζητήματα αυτά και κυρίως για τις Μεταναστευτικές ροές και τις Θαλάσσιες πολιτικές έχουμε συμφωνήσει να συνεργαστούμε στενά με τον Enrico Letta ώστε  να καταστήσουμε τις δύο διαδοχικές Προεδρίες μας πλήρως αποτελεσματικές και να αναπτύξουμε την καλύτερη δυνατή ετήσια συνέργεια!

Διαβάστε περισσότερα στον επίσημο ιστότοπο της ελληνικής προεδρίας  http://gr2014.eu/

(Visited 1 times, 1 visits today)
By