Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επίσκεψη Λαβρόφ με φόντο το φυσικό αέριο

«Μικρό καλάθι» κρατούν Αθήνα και Μόσχα για την επίσκεψη Λαβρόφ

depa

Με ανοιχτό το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Αθήνα.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία αξιωματούχος της Μόσχας έρχεται στην Ελλάδα ένα μήνα μετά την πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, που είχε δηλώσει πως η Ρωσία επιθυμεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και να επενδύσει στον ενεργειακό τομέα. Το ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε ένα νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ είχε εκφράσει και η ίδια η Gazprom, λιγότερο από έξι μήνες μετά το «ναυάγιο» της αποκρατικοποίησης, πίσω από το οποίο κρυβόταν οι ενστάσεις της Κομισιόν.

Οι ρωσικές πιέσεις στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας για το θέμα αναμένεται να ενταθούν κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα ξεκινήσει η εξέταση από την επιτροπή Ανταγωνισμού της θέσης του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη.

Οι Ρώσοι όμως δεν ενδιαφέρονται μόνο για τη ΔΕΠΑ, αλλά και για άλλα φιλέτα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Στο διαγωνισμό για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμμετέχει η εταιρεία «Ρώσικοι Σιδηρόδρομοι», ο πρόεδρος της οποίας Βλαντιμίρ Γιακούνιν συνοδεύει τον κ.Λαβρόφ στην Αθήνα και η οποία φέρεται να ενδιαφέρεται και για τον ΟΛΘ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By