Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αλβανία

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με 2.500 αστυνομικούς

Pope Francis greets the faithful as he arrives at Copacabana Beach to celebrate mass on his sixth day in Rio de Janeiro

Επί ποδός θα βρίσκονται 2.500 αστυνομικοί για 11 ώρες στο πλαίσιο των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας που έχουν λάβει οι αρχές της Αλβανίας για την αυριανή επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στα Τίρανα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης της αλβανικής αστυνομίας, 50 ελεύθεροι σκοπευτές θα αναπτυχθούν στα υψηλότερα σημεία των περιοχών από όπου και θα περάσει ο Ποντίφικας, ενώ θα υπάρχουν 27 σημεία διέλευσης και ελέγχου για όσους επιθυμούν να εισέλθουν στην κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας για να δουν από κοντά τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία στην πλατεία «Μητέρα Τερέζα».

Σύμφωνα με τις αρχές, τα μέτρα ελέγχου στα σύνορα με το Κόσοβο και την ΠΓΔΜ έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω του φόβου για τυχόν επεισόδια που μπορεί να προκαλέσουν ακραίοι αλβανόφωνοι ισλαμιστές που προέρχονται από τις περιοχές αυτές.

Ο Πάπα Φραγκίσκος πραγματοποιεί στην Αλβανία την πρώτη του επίσκεψη στην Ευρώπη, εκτός της Ιταλίας, μετά την εκλογή του ως επικεφαλής της Αγίας Έδρας.

Σκοπός του είναι «να προωθήσει το μήνυμα της αρμονικής συνύπαρξης και να ενθαρρύνει το κλίμα γαλήνιας συνύπαρξης ανάμεσα στις θρησκείες, που μπορεί να αποτελέσει μήνυμα και για άλλα μέρη του κόσμου», όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι.

Επιπλέον, θα αποτίσει φόρο τιμής στους κληρικούς που αντιστάθηκαν στους διωγμούς του κομμουνιστικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα, όπως ανέφερε ο πατήρ Λομπάρντι.

By